INSIDER

Megkezdődött a visszaszámlálás: 72 órán belül megműthetik a sziámi ikreket Budapesten

Úgy értesült a Ripost, hogy az előzetes tervek szerint halad a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek vizsgálata, és eddig mindent rendben találtak az orvosok. Így a napokban elvégezhetik rajtuk az esedékes plasztikai mûtétet, ami megelőzi az agy és a koponya szétválasztását. Már közel egy hónapja Budapesten van Rabia, Rukia, a szüleik és 9 éves nővérük. Az ikrek szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta.
  • Szerző: Ripost

Még ezen a hétvégén sor kerülhet a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabia és Rukia plasztikai műtétjére. Mint ahogy azt a %Ripos%t megírta, a szülők akkor vállalkoztak a szétválasztásra, amikor a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata elvállalta a műtétsorozatot. Miután tavaly Bangladesben két lépésben, összesen 14 órás műtéttel, dr. Hudák István idegsebész vezetésével sikerült elvégezni a fő agyi szállítóér-hálózat érpályán belüli szétválasztását egy új, az eddigiektől teljesen eltérő módszerrel, január 5-én a család Budapestre jött, a következő fázisra. Ennek során dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével megnyújtják az ikrek fejbőrét.

Az ikrekkel minden rendben, jelenleg is zajlanak a tervezett vizsgálatok

– válaszolta a %% érdeklődésére Sándor Alexandra Valéria, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, pontosan melyik nap lesz a műtét. Az orvosok január elején azt mondták, hogy ha minden jól megy, január végén kerül erre sor. Mivel semmilyen komplikáció nem lépett fel és a vizsgálatok is rendben zajlottak, a napokban ez esedékessé vált, és a %Ripos%t úgy tudja, hamarosan el is végzik.

A bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtásához speciális tervezésű plasztikai sebészeti szövettágítókat ültet be dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. A nyújtás körülbelül száz napot vesz igénybe, ezt követően, májusban kerülhet sor a koponya és az agy kettéválasztására dr. Csókay András idegsebész irányításával.

További információkat a %% napilap pénteki számában találhattok az ikrek közelgő műtétjéről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?