INSIDER

Megmenthette volna a családot az érzékelő

Nem volt szén-monoxid érzékelő abban a többgenerációs érdi családi házban, ahonnan csütörtök reggel hat embert kellett mérgezés miatt kórházba szállítani - tudta meg a Ripost Csámpai Attilától, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.
  • Szerző: Ripost

Az érdi hivatásos tűzoltók speciális műszerekkel mutatták ki a gáz jelenlétét a házban.

A lakást kiszellőztették, két idős és két középkorú személyt, valamint két gyereket kórházba szállítottak – közölte a szóvivő.

Felhívta a figyelmet: a szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, így alattomosan támad. Éppen ezért az érzékelő berendezések életeket menthetnek. Kedden Pest megyében négy, ájulással járó szén-monoxid mérgezés történt, mindegyik esetben csak hajszálon múlt, hogy az áldozatok életben maradtak.

Az Országos Mentőszolgálattól a %% azt a tájékoztatást kapta, hogy a két gyermeken kívül három férfit és három nőt szállítottak kórházba, különböző fokú mérgezéssel, szerencsére egyikük sincs életveszélyes állapotban. Megkérdeztük a katasztrófavédelem szóvivőjét, de állította: ők csak hat áldozatról tudnak.

Az érzékelőket általában a gázkazánok, gázkonvektorok közelében kell elhelyezni, és csak szakboltban szabad vásárolni. A szakember hangsúlyozza: a hamis biztonságérzet a legrosszabb. A Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint a szén-monoxid érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság, közzétette honlapján a megbízható, valamint a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid érzékelőkről készített listát, így ott lehet tájékozódni vásárlás előtt. Arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, ha pedig olyan termékkel rendelkeznek, akkor azt cseréljék le.

Magyarországon a legtöbb lakásban olyan típusú fűtés van, aminél a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, mégis kevesen ellenőrzik rendszeresen a berendezéseket, és még kevesebb házban van érzékelő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?