INSIDER

Megmondja a kalkulátor, tankolhatunk-e E10-es benzint az autóba

Sokan tartanak tőle, mások szerint a környezetvédelem miatt igenis fontos. Az új E10-es benzinről van szó, melyet már sok hazai benzinkúton árusítanak, ám hivatalosan 2020. január 1-je után forgalmazzák majd mindenhol. Ha valaki bizonytalan, hogy idősebb autójába tankolhat-e ilyet, annak egy kalkulátor segít.
  • Szerző: Ripost

A már többször beszámolt róla, hogy hivatalosan januártól egy új jelöléssel találkozhatnak az autósok a hazai kutakon. Az eddigi E5 helyett, az E10-es matricákat ragasztják ki, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzinnek emelkedik a bioetanol tartalma. Sok kúton azonban már meg is történt a váltás. Több szakértő is arról beszélt korábban, hogy a régebbi autók motorjai károsodhatnak az új üzemanyagtól, ám Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára ezt cáfolta lapunknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Ha valaki mégis bizonytalan lenne és úgy gondolja, hogy esetleg mégis problémát okozhat autójában az új üzemanyag, rákereshet egy német oldalon lévő kalkulátorra a https://www.e10tanken.de/ portálon. Itt semmi más dolga nincs, mint beírni a kocsi típusát és a kalkulátor megmondja, hogy tankolhat-e bele E10-es üzemanyagot. Ha valaki nem tud németül, annak is rögtön világos és érthető minden, ugyanis zöld pipa jelzi, ha igen és piros kör, benne egy vonallal, ha nem felel meg az autó ez az üzemanyag. Egyes típusoknál a motor egyéb paramétereit is meg kell adni.

És ezeket olvastad már?