Létrehozva: 2019.05.24.

Megmutatjuk: ilyen lesz az e-jegy a budapesti tömegközlekedésben

Nyár elején indul az elsõ olyan járat, amelyen e-jeggyel is utazhatunk. Mindehhez egy applikációt kell letölteni a telefonunkra. A rendszer már van, ahol mûködik, a Ripost megmutatja, hogyan!

Heteken belül bevezetik az elektronikus jegyet a fővárosi tömegközlekedésben, erről Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter írt alá megállapodást.

A rendszer működéséhez csak egy telefonos applikációra, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazására lesz szükségünk, ami ingyen letölthető. Ennek segítségével vásárolhatunk jegyet legelőször a Deák Ferenc tér és a reptér között közlekedő 100E gyorsjáratra, majd ha minden zökkenőmentes, akkor kiterjesztik a vásárlás lehetőségét a jegyekre és bérletekre is.

Hosszú távon jön a „háztól házig egy jeggyel” utazás, mert a MÁV és a Volán, illetve a vidéki tömegközlekedés is csatlakozik a platformhoz. Magát az alkalmazást már sokan ismerhetik, hiszen csaknem egy éve már több helyen is vásárolhatunk vele jegyet, mint például a Budakeszi Vadasparkban vagy egyes parkolóházakban, de azoknak is könnyű lesz belerázódni, akik a parkolást, vagy az autópálya matricát intézték a telefonos app segítségével.

Az alkalmazás letöltése után regisztrálnunk kell, ahol megadjuk a személyes, illetve banki adatainkat. Az adatok megadása és a visszaigazoló email után az alkalmazás főképernyőjére jutunk, ahol legelőször célszerű az egyenlegünket feltölteni.

Ezután kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk vásárolni. Jelenleg belépőket, autópálya-matricát tudunk venni, illetve a parkolást tudjuk vele intézni, de a tömegközlekedési jegy vásárlásának lehetősége is hamarosan belekerül. Most a Budakeszi Vadaspark már működő példáján megmutatjuk, milyen lesz a rendszer a BKK-jegyekkel.

Amikor kiválasztottuk, mit vásárolunk, feljön egy almenü, hogy hová vehetünk jegyet. A tömegközlekedésnél itt lesznek a jegyvásárlási lehetőségek. Kiválasztjuk, milyen típusú jegyet szeretnénk – a BKK-jegyeknél is lesz többféle jegy, illetve bérlet.

Ha kijelöltük a megvásárlandó jegyet, egy összegző oldalra irányít az alkalmazás, ahol még egyszer ellenőrizhetjük a listánkat. Ezután egy vásárlás megerősítést kér az applikáció. A megvásárolt jegyeket a „Vásárlásaim” menüpontban lehet megnézni.

Végezetül egy QR-kódot kell „lepittyenteni” a buszon a buszsofőrnél, vagy ezt ellenőrzi a kalauz a kódleolvasó készülékével. Amikor jön a kalauz, vagy be kell mutatnunk a jegyet, rá kell mennünk a listában megjelenő jegyekre, hogy megjelenjen a QR-kód.

 

Parkolásnál és sztrádajegyhez is használhatjuk az appot

Már három vadasparki, és hamarosan budapesti állatkerti jegyvásárlásra is használható lesz a rendszer. De autópályamatricát, utcai parkolójegyet, vagy parkolóházba szóló jegyet is vehetünk vele.  Mindegyik lehetőségnél ki kell választani a megfelelő ikont, majd szolgáltatót, és az autónk rendszámát kell megadni, majd autópályamatricánál a matrica típusát kell megadni, míg parkolásnál ki kell választani, hogy hol parkolunk, és mennyi ideig szeretnénk ott hagyni a járművünket. A parkolóházaknál egyelőre 3 budapesti és 4 debreceni parkoló látható a rendszerben. Parkolásnál van lehetőség az idő előtti parkolás megszakításra is.


Mi lesz az eddig kiépített rendszerrel?

A BKK néhány járművet már előkészített az új rendszerre, ezeken citromsárga jegykezelőket helyeztek el, de több metróállomásnál beléptetőkapukat is elhelyeztek. A most bevezetendő rendszer információink szerint ezeket még nem fogja használni, a sofőröknél és a jegyellenőröknél lesznek leolvasókészülékek. Az, hogy a járművekre és metróállomásokra felszerelt gépekkel és kapukkal mi lesz, alkalmasak lesznek-e az új rendszer használatára, az egyelőre még nem tisztázott, mint ahogy az sem, hogy a mobilfizetési rendszer mellett lesznek-e elektronikus jegyként szolgáló, a járműveken lecsippantható közlekedési kártyák.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők