INSIDER

Megöli növényeinket a langyos január

Hozzászoktunk az elmúlt években, hogy kemény faggyal köszönt ránk az új év, idén viszont jószerével tavaszt hozott. Bár a hangulatunknak és a fûtési számlánknak jót tesz az enyhe január, a mezőgazdász szerint meglesz ennek a böjtje!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Idén nem nagyon lesz szükségünk hólapátra, ha hinni lehet a meteorológiai előrejelzéseknek: szilveszterkor hóesés helyett tűző napsütésre ébredtünk, és Varga Sándor, az időkép meteorológusa szerint hordhatjuk a tavaszi kabátot a következő hetekben is, ami összefüggésben van azzal, hogy Amerikában viszont a nagy téltől szenvednek.

-  Az északi félteke időjárását nézve az látható, hogy Észak-Amerikában nagy hideg van, Oroszországban viszont sokkal melegebb az idő, mint szokott, és Európa időjárása is meglehetősen enyhe. Hogy ez miért van így, pontos választ nem tudunk, de a globális felmelegedés, az üvegházhatás biztosan közrejátszik.

Amíg Észak-Amerika partjainál a hideg légtömeg jelen van, Európa nagy részébe meleg, enyhe óceáni légtömegek érkeznek. Ezért ilyen szokatlanul enyhe az időjárásunk. A továbbiakban is ez lesz a jellemző, a következő két hétben biztosan nem kell kemény, télies időre számítanunk. Nyugodtan otthon hagyhatjuk a bundát és a hójárót. 

New Yorkban például, ami Rómával vagy Isztambullal van egy szélességi fokon, mínusz 10 fok van és felhős az ég, míg Rómában 10, Isztambulban 14 fok van és süt a nap. A meteorológus szerint a következő két hétben még melegszik az idő, hétvégén néhol 15-16 fokot is mérhetünk majd. A hosszabb távú előrejelzés szerint január 20. körül jöhet kisebb lehűlés, gyenge havazás, de az AccuWeather internetes időjárás előrejelzése szerint enyhe lesz a február is – majd márciusban jöhet fagy és hó! Márpedig ez végzetes a növényekre, tudtuk meg dr. Faragó Károly mezőgazdasági és igazságügyi szakértőtől.

- Ha tartósabb ideig lesz ennyire meleg, akkor a kártevők túlélik a telet, és ez sokkal rosszabb, mint ha mínusz húsz fok lenne – vélekedik a szakember.

– Az enyhe, csapadékos időben ugyanis a növények jól megszívják magukat vízzel, és ha ezután jön egy fagy, akkor elpusztulhatnak. Ráadásul tavasszal a kártevők elszaporodására számíthatunk.

Szóval, amit megspórolunk a fűtésen, azt elkölthetjük növényvédelemre. De legalább idén nem kell hótaposóra és hóláncra költeni!

Tavaly a szárazság okozott gondot  

2016 januárjában a tél leghidegebb napjával kezdődött az újév, éjszakánként mínusz tíz fok alatti hőmérséklettel. Az 2016/2017-es tél pedig szokatlanul hideg volt, különösen a tavalyi január. Ez szárazsággal járt együtt: a megszokott csapadékmennyiségnek csak közel kétharmada hullott, a hőmérséklet pedig 1,3 fokkal maradt el a sokévi átlagtól.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?