INSIDER

Megrázó részletek a helyszínről, ez a kutya végzett a másfél éves Ramónával

A másfél éves Ramóna tragédiája óriási indulatokat kavart az interneten. A kislányt házuk udvarán a család kutyája, az ötéves, Zeusz nevû amerikai staffordshire terrier ölte meg a Győrhöz közeli Nyúl községben. Rengetegen kérdezik most: miért lehet pitbullokat és más harci kutyákat mindenféle papír vagy vizsga nélkül tartani - főleg kisgyerekek közelében?
  • Szerző: Ripost

"Nekem volt egy ugyanilyen fajtájú kutyám. Nem is értem, miért tartották kisgyerek mellett. Az enyém két év után annyira megbolondult, hogy el kellett altatni" - mondta el kollégánknak egy helyi férfi a ház közelében. A 4 ezres község, Nyúl lakóit megrázta a család tragédiája.

A kislánynak esélye sem volt a túlélésre

A  fiatal jegyespár, K. Szilveszter és N. Orsolya kislányukkal, Ramónával és kutyájukkal, Zeusszal élt a hatalmas családi házban a Táncsics utcában. Négy generáció lakik együtt: a dédszülők, a nagyszülők, valamint a gyászoló apuka és testvére családja. Úgy tudjuk, a kislány és dédnagypapája az udvaron sétálgatott kedden, amikor a tragédia történt. A kutya, Zeusz hátulról, a fejénél kapta el a kislányt. A dédnagypapa kétségbeesetten küzdött vele, de nem tudta szétfeszíteni a bevadult állat száját. Zeusz szempillantás alatt összeroppantotta a kislány koponyáját és a dédit is megharapta a kezén. A mentők egy órán át küzdöttek Ramóna életéért, de a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

A kislány többszörös koponyatörést szenvedett, esélye sem volt a túlélésre

- mondta a győri Petz Aladár kórház orvos-igazgatója, dr. Oláh Attila.

Jóravaló, fiatal jegyespár

Egy átlagos, normális, szerető családról van szó

– mondta el lapunknak egy férfi. A helyiek kedvelték a családot, és nem szívesen beszélnek az esetről, ezért senki nem kívánt névvel nyilatkozni. 

"Hihetetlenül szerették Ramónát, az első gyerekük volt. Rendes, jóravaló fiatal pár, nagyon sajnálom őket. Az más kérdés, hogy én itthon nem tartanék semmilyen kutyát, mindegyiktől féltem a családom" - mondta egy fiatal anyuka a %%-nak.

A szülők börtönbüntetést is kaphatnak

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. A %% által megkérdezett ügyvéd szerint a kisgyerek szülei 1-5 év börtönbüntetést kaphatnak, ha kiderül, hogy valóban felelősek.

"Ilyenkor azt vizsgálják, hogy otthon voltak-e a szülők, felügyelet nélkül hagyták-e a gyereket, illetve külön is vizsgálják a felelősségüket" – mondta a %%-nak dr. Kamarás Péter ügyvéd.

A kutyát nem tartották agresszívnak

A kutyájukat nem mondanám agresszívnak, nem volt vele eddig gond

- vélekedett az egyik helyi. A 28 év körüli apukáé volt a gyilkossá vált kutya, ami úgy tűnik, szeretetben nőtt fel. A kutyát a hatósági állatorvos a Győri Gyepmesteri Telepre szállíttatta. - "Két hétig karanténban lesz megfigyelés alatt. Utána a család fog döntetni a sorsáról, de javasolni fogjuk nekik az elaltatását. A kutya rendesen megkapta évente az oltást, semmiféle előjele nem volt a tragédiának. Soha nem mutatott agressziót" - nyilatkozta a %%-nak dr. Rácz Elemér állatorvos.

Miért lehet harci kutyát tartani?

"Ezek a kutyák őrzésre, védésre kitenyésztett ebek, és az, hogy milyen irányba alakult az idegrendszerük, egyedfüggő lehet. Németországban a bull típusú ebek tartását egy vizsgához kötik, Magyarországon is érdemes lenne bevezetni" – vélekedik Rácz Elemér állatorvos.

A nyúli gyilkos kutya amerikai staffordshire terrier. Ezt a fajtát gladiátorharcra tenyésztették ki, de az utóbbi évtizedekben „szelídült” a génállománya. A harcikutya.eu oldal hangsúlyozza: a fajtánál fontos a kutya korai nevelése, és nagy mozgásigénye miatt akár napi többórás tréningezése is. A szakemberek szerint a fajta „barátságos, kedves, mozgékony”, és „nagyon hűséges a családjához, és általában eléggé engedelmes is.” Mint írják: általában jól kijön a gyerekekkel, ám „szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas.” „Mivel terrierről van szó, a kisebb háziállatokra zsákmányként tekinthet.” Ez elég ijesztően hangzik egy 40 kilós harci kutyánál…

Kevesen tudják, de pár éve módosították az állatok tartására vonatkozó szabályokat. Immár bármilyen kutyát, akár pitbullt is szabadon lehet tartani a megfelelő elővigyázatosság mellett, és csak akkor nyilvánítják őket „veszélyesnek”, ha már sérülést okoztak valakinek.

 A nyúli tragédia kapcsán a kommentelők véleménye egyöntetűnek tűnik: őrültségnek gondolják, ha valaki harci kutyát tart kisgyerek közelében, és a többség úgy véli: szigorítani kellene a pitbullok és más harci ebek tartásának szabályait.

Ki a felelős?

- A kutyatartó a tőle elvárható gondossággal felel a kutya tetteiért, vagyis mindent meg kell tennie azért, hogy védje családtagjait és az idegeneket.

- Az állattartónak gondoskodnia kell róla, hogy hívatlanul senki ne mehessen be az udvarba vagy a házba, és a kutya ne tudjon kiszökni.

- Hamis kutya esetén figyelmeztető táblát is ki kell helyeznie a kapura!

- Ha vendéget vár, vagy beenged egy idegent, el kell különítenie a veszélyesnek vélt kutyát.

- Az utcán egyetlen kutyát sem szabad póráz nélkül sétáltatni.

Ha ezeket a szabályokat megszegi az állattartó, ő felel a balesetért. Ha viszont gyerekek dobálnak kővel egy kutyát, ami védekezésből megharapja valamelyiket, akkor a gyermek gondozója, kísérője a felelős. Ha valakit megharapott egy kutya, vagy az ő kutyáját marcangolta szét egy másik eb, vagyoni és nem vagyoni kár miatt bírósághoz fordulhat, ha nem tud peren kívül megegyezni a kutya gazdájával.

Hogyan viselkedjünk egy idegen kutyával?

A %% által megkérdezett kutyakiképző szerint egy kutya támadásának rengeteg oka lehet. - "Mindig vannak előjelei. Nem feltétlenül viselkedési probléma áll a háttérben, lehet, hogy mentálisan nem ép, vagy akár epilepsziás rohama van egy támadó kutyának" – mondta Tósoki Heléna. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, ha valaki az utcán találkozik egy idegen kutyával, ne nézzen annak a szemébe. Ilyenkor egyszerűen el kell sétálni a kutya mellett, kerülni kell a szemkontaktust, mert azáltal fenyegetve érezné magát az állat.

Egymásnak estek az emberek a tragédia után

Hatalmas kommentháború alakult ki az interneten a borzasztó esetet követően, ezekből idézünk néhányat.

„Egyértelműen a szülő felelőssége! A kutya nem bébiszitter. A gyermek bármilyen hangoskodását, hirtelen közeledését támadásnak veheti, így védekezésből támad.”

 „Az állat az lesz, amivé nevelik!”

„Minek kell ilyen kutyát tartani? Az ilyen kutyák a terminátorhoz hasonlítanak.”

„Hát igen, úgyis a kutya issza meg a levét.... Soha nem támad ok nélkül. Gondolom, "jó" nevelést kapott.”

„Akkor most sajnáljuk a kutyát? A kisgyerekre ki gondol, hogy mit élt át?”

 „Egy normálisan tartott kutya nem csinálna ilyet, sőt! A legjobban ők védenék a gyereket.”

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?