INSIDER

Megrohanták a bankokat a lakásfelújítási támogatásért, új konyhát akarnak a magyar nők

Alighogy bejelentették a kormány új otthonteremtési programjának új intézkedéseit, az érdeklődés máris óriási: több ezren kérdeznek a részletekről – árulták el lapunknak hitelszakértők. A legtöbben a felújítási támogatás és az 5 százalékos lakásáfa iránt érdeklődnek.
  • Szerző: Ripost

Két héten belül 2700 tagot szerzett a „Minden idők legnagyobb otthonteremtési programja” címmel indított új, a tájékoztatást felvállaló Facebook csoport, amit Valkó András pénzügyi tanácsadó indított, azt követően, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette az új otthonteremtési program néhány elemét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

„Elképesztő érdeklődést tapasztalunk”

Az óriási érdeklődés magát a hitelszakértőt is meglepte.

„A korábbi támogatási formákkal kapcsolatban már működik egy csoport, ott jelenleg 13 ezer tag van, az ő létszámuk is folyamatosan nő. A telefont is alig győzöm felkapkodni” – számolt be lapunknak Valkó András hitelszakértő, aki térítésmentesen segít eligazodni a támogatások és hitelek között, hiszen jutalékot a pénzintézetektől kap a sikeresen lebonyolított ügyletek után.

Fotó: Valkó András

Csakúgy, mint Kiss Gábor, a BENKS Kft. vezető hitelszakértője. Ő is elképesztő érdeklődést tapasztal.

Fotó: Kiss Gábor

„Napi szinten 15-20 telefont kapok azoktól, akik az új támogatások felől érdeklődnek” – mondja. Az ő tanácsadó csoportjában közel 14 ezer ember van. „A korábbi programok közül a CSOK és a babaváró hitel pörög nagyon, az újak közül pedig legtöbben a felújítási támogatás, az 5 százalékos lakásáfa és az illetékmentesség iránt érdeklődnek. Sokan kivárnak januárig, hogy ezeket igénybe tudják venni” – tudtuk meg a szakértőktől.

Pesten többen vesznek új lakást, vidéken inkább felújítanak

Kiss Gábor 15 évvel ezelőtt kezdte a szakmát Csongrád megyében, ezért elég jól ismeri ezt a térséget. Kiemelte: jellemző, hogy vidéken többen érdeklődnek a használt ingatlanok iránt és gondolkodnak felújításban, míg Pest megyében és a fővárosban a használt lakások mellett sokan érdeklődnek az új építésűek iránt is.

„Még mindig iszonyúan pörög a falusi CSOK, nagyon sokan érdeklődnek iránta” – tájékoztatta a -ot. „Most a felújítási támogatás felől is sokan érdeklődnek.”

A konyha nem maradhat ki!

Valkó András tapasztalatai alapján a felújítást a legtöbben összekötik a rezsicsökkentéssel: ki szeretnék cserélni a lakás, ház nyílászáróit, sokan a fűtést korszerűsítenék, napelemeket vásárolnának vagy szigetelnének. Ezenfelül pedig a konyha megújítása fontos.

„A magyarok rengeteg időt töltenek a konyhában, szinte ott élünk. Ráadásul a családokban az asszonyoknak döntő szavuk van a kiadások megtervezését illetően, ezért akik nálam a felújítási támogatás felől érdeklődtek, azoknak a többsége egy új konyhát is szeretne” – emelte ki Valkó András.

Túlterheltek a bankok

Novák Katalin (Fotó: MTI)

A szakértők azt mondják, az ő munkájukra azért is szükség van, mert tudnak segíteni abban, hogy a család eligazodjon az új jogszabályok között és a számukra legkedvezőbb megoldást megtalálják. Igaz, hogy a bankok ügyintézői is erre törekednek, de – éppen a megnövekedett érdeklődés miatt – nagyon leterheltek. Annak érdekében azonban, hogy a támogatásokhoz gördülékenyen lehessen hozzájutni, Novák Katalin családokért felelős miniszter a Magyar Bankszövetség vezetőivel keresi a megoldásokat az ügyintézés egyszerűsítésére.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?