INSIDER

Megszólal Böjte atya: a Facebook már a szeretetet és összefogást is cenzúrázza

Nagyon szomorú vagyok. Vajon a Trianon, a szeretet vagy az összefogás szóval volt bajuk, amikor törölték a bejegyzéseimet? – kérdezi Böjte atya. A ferences szerzetes két bejegyzése is szőrén-szálán eltűnt a Facebookról, mindenféle magyarázat nélkül. Böjte atya nyilatkozott a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

Böjte atya nem tudta, hogy van cenzúra a Facebookon, ezért aztán meglepte, hogy két bejegyzése is eltűnt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A trianoni mise élő közvetítésébe csak 200 embert engedett be a rendszer, aztán eltűnt az egész” – számolt be a -nak Böjte atya.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„A Trianon napi szentmisét az elmélkedéssel együtt törölték. Én szeretetről, összefogásról, összetartozásról beszéltem, és aki ismer, az tudja, hogy nemcsak beszélek ezekről. A gyűlölet szót ki nem ejtettem, soha nem beszélek gyűlölettel” – értetlenkedett a jámbor szerzetes.

Nem sokkal később az amerikai zavargások okáról megosztott írását is törölte a Facebook.

„Nem nyilvánítottam véleményt, csak tényeket osztottam meg annak az embernek a múltjáról, akiből Amerikában hőst csinálnak. Nem vagyok rasszista, cigány gyerekeim is vannak, együtt nevelkednek mind, őket is megbüntetem, ha rosszat csinálnak.”

Böjte atya úgy érzi, sérült a szólásszabadság, politikai érdekeket sejt a cenzúra hátterében.

„Hol a demokrácia? Talán a Trianon szó nem tetszett nekik?” – kérdezi.

A Facebook-algoritmus csak a megbotránkoztató, erőszakos tartalmakat törli, tudtuk meg Gombos Zsolt Facebook-szakértőtől, ez tehát nem lehetett az oka.

„A Trianon, szeretet, összetartozás biztosan nem ilyen szavak” – tette hozzá a szakember. „Inkább az történhetett, hogy ha egy bejegyzést többen jelentenek adott idősávban, akkor azt azonnal törli a Facebook, és csak később ellenőrzik személyesen a tartalmat. Erről értesíteniük kell az érintettet, leírják, hogy melyik kategóriát sértette meg az illető. Ha indokolatlannak találják a bejelentéseket, akkor visszaállítják a bejegyzést. A Facebooknál a koronavírus miatt kevesebben dolgoznak, ezért több időbe telik az algoritmus döntéseinek ellenőrzése.”

„Nem kaptam ilyen értesítést, de ha kapok és tudok a cenzúráról egy emberrel beszélni, akkor elmagyarázom, hogy ez a Facebookot is minősíti, hiteltelenné teszi” – reagált az atya. „Ha mindenféle jelentgetések alapján törölnek tartalmakat, cenzúráznak, akkor ez hova vezet? Ilyen alapon töröltethetnek bármit, csak mert vannak, akiknek nem tetszik, vagy mert úgy kívánják az érdekeik. Hová lesz így a demokrácia, ha a jóság, a szeretet, az összefogás a nemkívánatos tartalom?”

Tíz másodperc alatt döntenek

A világon 2 milliárd ember használja a közösségi portált, naponta körülbelül 100 milliárd bejegyzés születik. A cenzúrázás nagy része automatizált, vagyis szoftveres algoritmus szűri ki a nem kívánt tartalmat mesterséges intelligenciával. Amikor ember moderál, akkor sem beszélhetünk megfontolt döntésről, ugyanis kb. 10-12 másodperc alatt dönt egy posztról.

„Mivel fényképek és hívószavak alapján hoznak döntést, egyáltalán nem biztos, hogy egy magyar ember posztjáról magyar bíráló dönt” –magyarázta Gombos Zsolt szakértő. „Akinek a bejegyzését cenzúrázzák, annak kapnia kell egy értesítést, hogy milyen szabály megszegése miatt törölték a bejegyzését. Ez ellen lehet fellebbezni és érvelhetünk az igazunk mellett.”

De miért kell érvelni a „szeretet”, „összefogás”, „Trianon”, „békesség” szavak mellett?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?