INSIDER

Megszólalt a háziorvos: így vélekedik a harmadik oltásról

Dr. Mangó Gabriella örül a hírnek, hogy a háziorvosok dönthetnek a harmadik oltásról A Ripostnak ki is fejtette, mi kell a megfelelő védettség eléréséhez.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Dr. Mangó Gabriella korábban azt nyilatkozta a -nak, hogy szerinte az volna a helyes, ha megbíznának a háziorvosokban és ők dönthetnének a harmadik oltásról. Nos, ez szóról szóra így is lett. A népszerű háziorvos szerint a harmadik oltásnál hatékonyabb lehet egy más típusú vakcina a megfelelő védettség eléréséhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Mangó Gabriella (Fotó: Facebook)

Az oltások kombinációja jó lehet

„Bár még nem kaptuk meg a szakmai útmutatást, valószínűsítem, hogy az lesz a protokoll, hogy azoknál a személyeknél, akiknél nem alakult ki megfelelő immunválasz a két oltást követően, mRNS vakcinára lesz szükség. Ez azért hatásos, mert így kialakulhat az elmaradt immunitás” – fejti ki a doktornő.

Meddig tart a védettség a tavasszal kapott oltások után?

A doktornő úgy véli, akit mRNS-vakcinával, azaz Pfizerrel vagy Modernával oltottak, annak is érdemes ellenanyagszint vizsgálatot végeztetnie és amennyiben van védettsége, nem szükséges a második oltás után 4 hónappal ismét beoltani őket.

„Várjunk, hátha a Pfizer szeptemberre-októberre kijön a mutánsok ellen felturbózott variációval!” – tanácsolja a szakember.

„Akiket áprilisban, márciusban mRNS vakcinával oltottak, azoknak a védettsége 1 évig is kitarthat. Az AstraZeneca és a Janssen is hosszútávú védettséget ad, főként időseknél” – árulta el Mangó Gabriella.

Kiknek javasolt a harmadik oltás?

A doktornő szerint azoknak, akiknek nem alakult ki mérhető immunválasz a két vakcina beadását követően, akiknek kétségeik vannak afelől, hogy elég védettségük van-e, azok jelentkezzenek harmadik oltásra, amelynek a beadási helye vélhetően az oltópontokon lehet.

A harmadik oltás már nagy valószínűséggel elég lesz arra, hogy ha jön a negyedik hullám, akkor megvédje őket. „Egyénfüggő, hogy kinek mit javasolunk a harmadik oltással kapcsolatban. Akiknek az mRNS után nem lett termelődött ellenanyaga vagy nagy dózisú immungyengítő szereket kapnak, azoknak is lehet szüksége újabb oltásra” – tette hozzá a háziorvos. A szakember javaslata, hogy mindenki konzultáljon a háziorvosával a harmadik oltásról.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?