INSIDER

Megszólalt a Ripost-nak a háziorvos koronavírusos asszisztense

Hatalmas a pánik Pilisborosjenőn, miután kiderült, hogy a háziorvos asszisztense elkapta a koronavírust.
  • Szerző: Ripost

Kéthetes karanténban van a pilisborosjenői háziorvos és az asszisztense is, utóbbinak ugyanis pozitív lett a koronavírustesztje. Rajtuk kívül 125 ember lehet érintett, őket a polgármester levélben kérte, hogy maradjanak otthon. A ellátogatott a faluba, ahol szinte minden sarkon a koronavírusról és a történtekről beszélnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rettegnek a helyiek

Még a rekkenő hőségben is hordják az utcán a maszkot a falusiak, ugyanis attól félnek, hogy ők is elkapják a koronavírust.

Én nagyon félek

– kezdte lapunknak az arcát maszkkal takaró Hartyányi Istvánné.

Fotó: Sulyok László/Ripost

„67 éves vagyok, és nem tagadom, tartok attól, hogy olyasvalakivel kerültem kapcsolatba, akivel a 125 lehetséges fertőzött is beszélt, akkor elkaphatom a kórt. Próbáljuk megelőzni a fertőzést, sokat fertőtlenítek, maszkot hordok és kezet mosok. Most van vagy 38 fok, folyik rólam a víz, de én akkor is maszkban megyek az utcára, nem kockáztatok! Bele se merek gondolni, hogy korábban én is voltam a rendelőben, de szerencsére nem tartózkodtam sokáig bent. Hallottam a Zsuzsáról az asszisztensnőről, remélem, hogy már jobban van, és hamarosan viszontláthatjuk egymást.”

Lapunk egy másik asszonyt is megkérdezett, aki szerint most sokkal több okuk van félni, mint korábban, hiszen most az ő falujukban is van fertőzött.

Nagyon félek attól, hogy 80 évesen ebbe a vírusba halok bele. Éppen ezért nem időzöm az utcán, sietek haza, ha találkozom valakivel, rögtön veszem fel a maszkot! Nem bízom a véletlenre, hogy megfertőződöm

– árulta el Kósa Bertalanné.

Láza volt, mégis járt dolgozni az asszisztens

Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere nyugalomra inti a faluban élőket, mint mondja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus.

Néhány nappal ezelőtt tájékoztattak arról, hogy az egészségházban dolgozó egyik orvosi asszisztens koronavírus- tesztje pozitív lett

– kezdte a polgármester.

Fotó: Sulyok László/Ripost

„Így az orvost és az asszisztenst is két hét otthoni karanténba küldte az Nemzeti Népegészségügyi Központ, ezért ebben az időszakban az ürömi háziorvos helyettesíti a doktort, hozzá fordulhatnak a helyiek. Ugyanakkor arról is van információm, hogy mielőtt kiderült volna a pozitív koronavírusteszt, az asszisztens, mivel nem volt váltása, két napig lázasan dolgozott a betegek között.

A polgármester ózongenerátoros fertőtlenítést rendelt el az egészségházban.

Nemcsak az orvosi rendelőt és a székeket, hanem a közösségi tereket is kifertőtlenítettük

– mondta.

Korábban is betartották a fertőtlenítésre vonatkozó szabályokat az itt dolgozók, de most még nagyobb hangsúlyt helyeztünk erre.

Fotó: Sulyok László/Ripost

A helyiek négy százaléka lehet érintett

125 ember, azaz az pilisborosjenőiek négy százaléka lehet érintett, akivel a koronavírusos asszisztensnő találkozott, így őket felszólították, hogy amíg nem derülnek ki a tesztek eredményei, maradjanak otthon.

Az orvoson és az asszisztensen túl 125 embernek küldünk ki személyre szabott felszólítást, amiben megkértük őket, hogy maradjanak otthon

– közölte a polgármester.

Ugyanakkor, ha mégis kénytelenek kimozdulni, megkértük őket, hogy fokozottan figyeljenek az előírások betartására, a maszk és a fertőtlenítő használatára. Illetve, ha a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon, azonnal hívják a megadott sürgősségi számot.

A polgármester megérti a helyiek félelmét.

Azt gondolom, hogy amikor a háziorvos vagy az asszisztense lesz koronavírusos, akkor azon mindenki megdöbben. Alaphelyzetben ugyanis tőlük várnák, hogy diagnosztizálják a tüneteket, így érhető, hogy a helyiek megijedtek. Ugyanakkor, ha betartjuk az előírásokat, kivárjuk ezt a kéthetes időszakot, akkor a falu megúszhatja a bajt.

Ártatlannak tartja magát az asszisztens

A telefonon érte utol Vajda Zsuzsát, a pozitív koronavírusos asszisztenst.

Az interneten azt olvasom, hogy engem hibáztatnak, hogy én fertőztem meg az embereket, pedig én voltam az, aki minden- nap ott ültem, dolgoztam, fogadtam a betegeket. Mi sem állna tőlem távolabb, mint hogy másokat megbetegítsek!

– kezdi Zsuzsa. Majd így folytatja: „Horvátországba utaztunk volna a gyerekeimmel, és annak érdekében, hogy nehogy megfertőzzek másokat, teszteltettem magam. Ekkor derült ki, hogy pozitív vagyok. Az egész utat lemondtam, most itthon vagyok a családommal, és várom ennek az egésznek a végét. Szeretném, ha az emberek tudnák azt, hogy értük dolgoztam, és nagyon rosszulesik, hogy mégis engem bántanak” – sóhajtja az asszony, aki azt gondolja, hogy még az is lehet, hogy egy betegétől kaphatta el a fertőzést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?