INSIDER

Megszólalt az ismert magyar időjós: ettől őrült meg az időjárás

Országszerte több hullámban hullik a hó, pedig áprilist írunk. Az ismert meteorológus szerint minden a feje tetejére állt.
  • Szerző: Ripost

Németh Lajos, meteorológus elmondta, hogy bár a legtöbben nem örültek a mai hóesésnek, számára kifejezetten szakmai kuriózum volt, így ő nem bánta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Mi, meteorológusok már hozzászoktunk ahhoz, hogy az április szeszélyes és bolondos, de hogy ennyire, azon még a leghívőbb meteorológusok is meglepődnek. December végén és januárban teljesen normális jelenség lett volna a hóhullás, és akkor meg is lehetett volna magyarázni hóviharral. A mai időjárásnál szebb és jobb ajándékot egy magamfajta ember elképzelni sem tud„ – mondta a Borsnak Németh Lajos.

Fotó: Ripost

Az elmúlt évtizedekben megszokhattuk, hogy egyre inkább a szélsőséges időjárás jellemzi a Kárpát-medence térségét. Ennek ékes bizonyítéka az eddigi tavasz, ha volt egyáltalán, illetve az április. Amióta világ a világ, mindig is előfordult egy-egy hidegbetörés, nem véletlen, hogy májusban ünnepeljük a fagyosszenteket. Az, hogy 2-3 naponta hullámvasút módjára váltakozik a kellemes, szinte májusi időjárás és a 15 fokkal alacsonyabb, januári hőmérséklet, az már több a soknál„ – vélekedett a meteorológus, aki szerint attól azért nem kell tartanunk, hogy nyáron hirtelen ránk szakadjon a hó.

Még jobban meglepődnék, annál is inkább, hogy az északi féltekén, különösen a Kárpát-medencében, a magas napállás miatt a nyári időszakban már nem alakulhatnak ki olyan hőmérsékleti viszonyok, melyek között hó alakulhat ki” – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?