INSIDER

Megvan, kik nyerték az űrkutatásról szóló pályázatot – mutatjuk a nyertes munkákat!

Egy vasadi kislány és egy ácsi fiú ábrázolta legmeggyőzőbben, mit jelent az ember és az űr kapcsolata.
  • Szerző: Ripost

Eredményt hirdettek a nemzetközi rajzpályázaton!

Hat országból, Magyarország minden megyéjéből, valamint Nagy-Britanniában, Erdélyben, Szerbiában, Szlovákiában, Ausztriában élő magyar gyermekektől 1036 rajz érkezett a Bakonyi Csillagászati Egyesület rajzpályázatára. A kiírók Jurij Gagarin űrrepülésének 60., a világ első űrállomása, a Szaljut-1 felbocsátása 50., az amerikai űrsikló első repülésének 40. évfordulójára kívántak emlékezni a különleges megmérettetéssel.

Az eredményhirdetést Gagarin űrrepülésének az évfordulóján, április 12-én tartották online. Ivanics Ferenc elnöktől megtudtuk, őket is meglepte, hogy a harmadik országos pályázatuk nemzetközivé bővült és ekkora érdeklődést váltott ki. Az elbírálásnál a képi megjelenítés is fontos volt, de ugyanúgy az is, hogy a pályázó az életkorának megfelelő tudással rendelkezik-e a témakörben, illetve érti-e azt, hogy mit jelent az űrkutatás, az űrutazás, és mi annak a jelentősége. A zsűri tagjai az egyesület alapítói voltak.

Meglepő volt, hogy az általános iskolások mennyire érdeklődnek az űrkutatás iránt. A témakör nem szerepel a tananyagukban, így az érdeklődésüket szüleik vagy tanáraik kelthették fel.

Az alsó tagozatosoknál a legjobbnak ítélték a Vasadról pályázott Árgyelán Alíz munkáját.

Az alsó tagozatos kislány díjnyertes rajza (Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület)

A második helyezést Emmert Olivér (Mohács) érdemelte ki, harmadik lett Komáromi Albert (Piliscsaba), negyedik Sallai Róbert Barnabás (Túrkeve). Különdíjat érdemelt a budapesti Illés Linda, valamint Nagy Eszter Emma (Mezőberény).

A felső tagozatosoknál Hozmann Zsolt (Ács) győzött.

A felső tagozatosok képei közül ezt ítélték a legkifejezőbbnek (Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület)

Második lett Filkóházi Flórián (Múcsony), harmadik Lénárt Alexandra (Várpalota), negyedik Bukovszky Borbála (Komáromszentpéter, Szlovákia).

Különdíjat kapott Kerezsi Jázmin (Debrecen), és Nagy László (Pápa).

Dicséretben részesült a magyarpolányi iskola két kiváló rajzos diákja, Pelikán Zsóka és Kiss Hanga Zengő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?