Létrehozva: 2020.12.28.

Merkely professzor: hosszú távon véd az oltás

Végre itt a vakcina, ami véget vethet a járványnak! Amint megérkezett Magyarországra a reményt jelentő oltás, azonnal megkezdték a beadását az ország több oltópontján. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt közölte, december 31-én újabb 35 ezer oltóanyag érkezik. Merkely Béla professzor pedig, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: aki megkapja az oltást, valószínűleg élete végéig védettséget élvez. 

Az új koronavírus elleni oltással kapcsolatban rengeteg a találgatás és a félrevezető információ, például arról, meddig ad védelmet. A Ripost sorra vette a 10 legfontosabb kérdést, a válaszokat pedig a szakembereknél és a most érkezett oltás gyártójának tájékoztatójában találtuk meg.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

  • Csak három hónapig, vagy akár egy életre védettséget ad a koronavírus elleni oltás?
  • „Közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondom, hogy örök életre, mint az, hogy újra kell ismételni” – mondta vasárnap reggel Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en. Hozzátette: ha oltással közvetlenül a szervezetbe juttatjuk a jellegzetes antigéneket, azt a fehérjét, amit a vírus is hordoz, akkor sokkal erősebb és tartósabb védettséget lehet elérni, mint akkor, ha valaki megfertőződik.

  • Mire alapozzák, hogy biztonságos a Pfizer vakcinája? Hány emberen próbálták ki?
  • - Az úgynevezett 3. fázisban 44 ezer résztvevő bevonásával próbálták ki és átment a hatósági engedélyezési folyamaton. Ez egy 3. generációs, rendkívül korszerű vakcina.

  • Milyen mellékhatásokat tapasztaltak, akik megkapták az oltást?
  • - A vizsgálat legtöbb résztvevőjénél csak múló kellemetlenségek, átmeneti mellékhatások jelentkeztek, amik egy-két nap alatt elmúltak. A magyar beoltottak nem tapasztaltak mellékhatást, csak az oltással rendesen együtt járó reakciók jelentkeztek: enyhe bőrpír, fejfájás, néhányuknál hőemelkedés.

    Szlávik János infektológus fõorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezetõ fõorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az első oltást.
    Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

  • Miért nem szabad beadni a vakcinát állapotos nőknek, azoknak, akik 3 hónapon belül gyermeket szeretnének, illetve gyerekeknek?
  • - Ez nem azt jelenti, hogy rájuk nézve veszélyes lenne az oltás, de az előzetes kipróbálásnál 16 évnél fiatalabbakat és állapotos nőket nem oltottak, így nincs elég tapasztalat.

  • Immunbetegségben szenvedő emberek is megkaphatják a vakcinát?
  • - Egyelőre nem, még nincs elegendő adat rájuk vonatkozóan.

  • Az időseknél milyen védettséget ad az oltás?
  • - A Biontech/Pfizer oltóanyaga a 65 év fölöttieknél is ígéretes: esetükben 94 százalékos a hatékonyság.

  • A szintén veszélyeztetett csoportba tartozó krónikus betegek számára nem kockázatos az oltás?
  • - Esetükben sokkal nagyobb kockázatot jelent, ha elkapják a fertőzést. Krónikus betegek is biztonsággal megkaphatják az oltást és az elsők között kínálják fel nekik.

  • Akik átestek a fertőzésen, megkaphatják- e a vakcinát?
  • - Igen, de csak három hónappal a betegséget követően, addig egyébként is védettek.

  • Lesz elég oltóanyag?
  • - A Pfizer és a BioNTech 200 millió adag vakcinát biztosít az Európai Unió tagállamai számára, 2021-ben pedig az EU-nak lehetősége van további 100 millió adag beszerzésére, amit a lakosság arányában osztanak el a tagországok között. Január 4-én kezdik meg Nagy-Britanniában az Astra-Zeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, az USA-ban már engedélyezték a Moderna oltóanyagát, ha megkapják az EU-s engedélyt, ezekből is érkezhet. Ezenfelül a magyar kormány másokkal is tárgyal, például olyan kínai gyártóval, akinek a vakcináját már több mint egymillió embernek beadták.

  • Hány magyar embernek kell oltást kapnia ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás és ne tudjon terjedni a járvány?
  • - Körülbelül négymilliónak. A lakosság 20 százaléka eshetett át a fertőzésen, és összesen 60 százaléknak kell védettnek lennie ahhoz, hogy a vírus ne tudjon tovább terjedni. Aki beadatja az oltást, nemcsak önmagát, másokat is véd.

    Magyarország az elsők közt volt

    Bár eredetileg december 27-re tervezték, Magyarországon már egy nappal korábban, szombaton elkezdődött az oltások beadása. Szlovákiában és Németországban is megkezdték 26-án az oltást, de külföldi sajtóhírek szerint a legelső Magyarország lehetett.

     

    Meglepetést kapott a magyar biológus professzor

    Különleges ajándékcsomaggal lepte meg az Amerikában élő és dolgozó kisújszállási biológust, dr. Karikó Katalint Magyarország washingtoni nagykövetsége. Mint ahogy arról a Ripost beszámolt, a biokémikus professzor vezetésével kifejlesztett mRNS technológia képezi a koronavírus elleni vakcina alapját, amivel esélyessé vált a Nobel-díjra. A tudós Facebook oldalán köszönte meg, hogy náluk is került bejgli az ünnepi asztalra: „Új nagykövetünk, Takács Szabolcs jól sejtette, hogy az idén biztos nem jut időm sütni-főzni az ünnepekre és egy ajándékcsomaggal lepett meg. Nagyon finom diós bejgli, linzer karikák, vaníliás kifli és egy üveg Tokaji Aszú, valamint hímzett kalocsai terítő volt az ajándékunk. Nagyon szépen köszönjük.”

    Hála Magyarország Washingtoni nagykövetségének https://www.facebook.com/HunEmbassy.Washington nekünk is volt bejgli az... Közzétette: Kati Kariko2020. december 26., szombat

    Debrecenbe is Nyíregyházára is megérkezett a vakcina A Dél-pesti Centrumkórházból az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, Debrecenbe és Nyíregyházára is vittek a koronavírus elleni vakcinából. Az első magyarországi szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmazott.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

    origo.hu

    Ez az európai ország is háborúra készül

    borsonline.hu

    Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

    hirtv.hu

    Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

    ripost.hu

    Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

    vg.hu

    Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

    origo.hu

    A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

    travelo.hu

    Totál részegek voltak a madarak, az állatmentők azt hitték haldokolnak

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

    INSIDER

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    INSIDER

    Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

    INSIDER

    Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

    INSIDER

    Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

    INSIDER

    Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

    INSIDER

    Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot