INSIDER

Kis oázis Budapest szívében: kiszáradt a Merzse-mocsár

A körülbelül fél négyzetkilométeres védett területen szomorú kép fogadja a most oda látogatókat. Egy csepp víz sincs jelenleg a Merzse medrében.
  • Szerző: Ripost

A kedvezőtlen időjárás, és a környéken egyre több épület és gyár hatására, kevesebb víz jut el a Merzse-mocsár vízgyűjtőjébe, ennek hatására kiszáradt néhány napja. A Metropol több szakértővel is beszélgetett a téma kapcsán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

„Amennyiben tartós lesz a kiszáradás, az természetesen a vízhez kötődő flóra és fauna fokozatos megváltoztatását hozná el, de erre nem hiszem, hogy sor kerülne. Az elmúlt évtizedekben a száraz periódusokat követően mindig feltöltődött a mocsár vízzel, bár előfordult, hogy erre hosszabb időszak után, akár 1 év vagy több után került sor” – árulta el Bajor Zoltán. A Magyar Madártani Egyesület Budapesti elnöke kifejtette, hogy ha tovább maradna a száraz periódus, akkor az ilyen élőhelyeket kedvelő fajok térhódítására lehetne számítani. De ehhez akár több év, vagy évtized is szükséges lehet.

Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehetne megoldani hosszú távon a problémát, vagy arra, hogy mitől is igazán különleges ez a kis oázis a város szívében, akkor keresd pénteki Metropol számot a terjesztőknél, vagy látogass el a metropol.hu-ra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?