Létrehozva: 2021.03.23.

53 éve a színpadon a Metropol: a legérdekesebb sztorikat mesélték el

1986-ban az erdélyi Nagyváradon alakult a Metropol Group, amely a mai napig minden idők legsikeresebb magyar nyelvű pop-rock zenekara Romániának.

Erdélyi beat- és rocklegendák, akiket neveztek bozgoroknak, azaz hazátlanoknak, tiltották el őket külföldi turnéktól, tépték le a plakátjaikat, de a karrierjüket és a zene iránti szerelmüket sosem tudták megtörni.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Zenekaralapítás a folyó partján

„Nagyváradon 1968-ban alakult a csapat a Sebes-Kőrös partján, abban az évben november 29-én volt az első hivatalos koncertünk. Részvényalapot nyitottunk és ebből ápoltuk a hangszereket, például Dinok István(hangmérnökünk) édesapjának munkahelyi számlájára vettük az első erősítőnket. Az alapító tagok közül már csak mi ketten vagyunk a zenekar tagjai„ – mesélte a Metropolnak Virányi Attila énekes.

A legelső plakát / Fotó: Metropol

Miért pont Metropol?

Az együttes akkori egyik tagjának édesanyja találta ki a banda nevét.

„Kérdeztük a mamától, aki kávéztatott minket, mi legyen a nevünk? Azt mondta: “Fiúk ti most megalakultatok, majd mentek ki falura Nagyvárad körül, de ti innen jösztök Nagyváradról, az egy metropol, akkor nevezzétek magatokat Metropolnak.” Mi meg mögé raktuk a Groupot” – elevenítette fel a banda frontembere.

Fotó: Metropol

A legendás plakát története

Az együttes megalakulása után kitett egy plakátot, ezzel pedig nem várt események sorát indították el. Később a róluk szóló DVD, CD, és könyv borítóján is ez az ikonikus poszter szerepelt.

„Egyik éjszaka kiosontunk, hogy felrakjuk a Szent László Gimnáziummal szemben a falra a plakátunkat. Románul volt kiírva a szöveg rá, “beat” koncertet hirdettünk, de a “beat” szó jelentése románul részeg. Órási botrány lett belőle, a rendőrség meg a szocialista kultúrnevelési osztály megpróbálta eltüntetni. De nem sikerült és 10 évvel később, amikor készült egy dokumentum film az együttesről, még mindig fent volt ez a plakát, ami a korszakról is elmond mindent„ - mesélte Virányi Attila, a banda alapítótagja és frontembere.

Csak a baj volt velük

Sokszor a neve miatt érte atrocitások az együttest az akkori román hatóságok részéről, később a hajviseletük és az általuk játszott zene miatt. Rengetegszer előfordult, hogy a külföldi turnéjukra nem tudtak eljutni.

Fotó: Metropol

„A népszerűségünk miatt voltak nézeteltérések a román hatóságokkal, próbálkoztak az elvtársak megváltoztatni a nevünket, de nem sikerült nekik. Egyszer meghívást kaptunk a Szocialista Országok Slágerfesztiváljára, becsomagoltuk a hangszereket, kiment plakát, tudtuk melyik hotelben fogunk lakni, de egy nappal előtte közölték velünk, hogy nem kapunk szolgálati útlevelet. A hangszerek megérkeztek Drezdába, mi nem” – mesélt a nehézségekről Virányi.

Elüldözték őket Romániából

Ahogy telt az idő, egyre jobban fogyott a levegő a banda tagjai körül, míg végül a zenekar vezetőjét elüldözték Romániából.

Fotó: Fotó: Nagy János

„1981-ben kiraktak engem Romániából. Közölték velem, hogy az lenne a jó, hogyha eltűnnék, és akkor nem ütne el egy autó vagy ilyesmi nem történne velem. Gyorsan elkészült az útlevelem is a kiutazásra. A zenekar számára nehéz volt a folytatás ezek után, sokszor „bozgoroknak” hazátlanoknak nevezték őket, és előfordult az is, hogy amikor megérkezett a zenekar egy helyszínre fellépni, se fűtés se villany nem volt a helységben.„

Virányi Attila a kiutasítást követően Magyarországon kezdett el dolgozni, később pedig Németországban telepedett le. 2005-ben meglepő felfedezést tett.

Fotó: Nagy János

„Sikerült Bukarestben a titkos könyvtárba bejutnom és ott egy négyezer oldalas gyűjteményt néztem át, az együttesről és magamról, amit a Securate készített rólunk annak idején. Mindent megfigyeltek!”

Hírességek Csarnoka

Első külhoni magyar zenekarként ők léptek fel a Magyarock Híressége Csarnokában, a Rockmúzeumban 2015.december 26-án. Virányi Attiláék felidézték itt az igazi boldog-szomorú hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket. 1996-ban az elhunyt Ráduly Béla emlékére rendeztek emlékkoncertet a váradi teátrumban. Azóta jubileumi alkalmakra többször összeálltak, legutóbb az 50 éves évforduló alkalmából 2018-ban. Sajnos azóta újabb tagok csatlakoztak az égi Metropolhoz: 2018 novemberében Mátza Gyula szövegíró, míg 2019 januárjában Trifán László hunyt el.

A zenekar jelenlegi tagjai

Virányi Attila ének, Orbán András ének -gitár, Szász Ferenc gitár- ének, Dobos József ének – akusztikus gitár, Trendler József dob, Dinok István hangmérnök.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: az Ikreknek fontos felismeréseket hoz a szombat, a Mérleg menjen biztosra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban