INSIDER

Meztelenül fekszenek a hajléktalanok a budapesti utcákon

Elárasztották Budapestet a hajléktalanok. Az egyre nagyobb bűzt és mocskot nehezen viselik az emberek. Józsefvárosban tüntetést is szerveztek július közepén, de azóta sem történt semmi, ezért most nyilvános fórumot akarnak a helyiek.
  • Szerző: Ripost

Kosz, mocsok, bűz és hajléktalanok mindenhol Józsefvárosban: elképesztő a látvány Budapest szívében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

Az elkeseredett helyiek szeretnék, ha a városvezetés meghallgatná a problémájukat, és tennének végre valamit. Július közepén tüntetést is tartottak, petíciót is írtak, de mégsem történt semmi.

Fotó: Facebook

A kerület egyre züllik, a látvány lehangoló, az emberek nem érzik magukat biztonságban. A járda szélén ülő, alkoholt fogyasztó emberek látványa már mindennapos, de az is általános, hogy a házak falát és a kapualjakat mellékhelyiségnek használják.

Fotó: Facebook

A koronavírus-járvány második hullámának küszöbén ez különösen aggodalmas.

„Nem kell több bűz, mocsok, csöves, drogos„ - skandálták a kerületi lakosok a július 18-ai tüntetésen, azóta sem történt előrelépés az ügyben. De nem csak a 8. kerületben okoznak problémát a hajléktalanok és a drogosok, egyre több a panasz a város egész területéről. Rengeteg a panasz a hetedik és a 13. kerületben is. Karácsony Gergely főpolgármester programjában szerepelt a hajléktalankérdés megoldása, de megválasztása óta semmi sem történt, csak egyszer próbálkozott valamivel: akkor is hajléktalanszállót akart nyitni a városháza műemléknek nyilvánított épületében...

„Rovarhotel” helyett hajléktalantanya

Fotó: Facebook

Így őrizzük meg a város ökológiai sokféleségét – írta Karácsony Gergely az Instagram oldalán a rovarhoteles képhez. Múlt héten helyezte ki a FŐKERT a három legújabb rovarhotelt, a Vérmezőn, a Tabánban és a II. János Pál pápa téren is természetes élőhelyükhöz hasonló otthont kaptak a rovarok, ahogy a hajléktalanok is természetes élőhelyüknek használják a teret.

Fotó: Facebook

Az egyik józsefvárosi társasház takarítója, Gyüre Lászlóné Kőszegi Mária is ki van borulva, hiszen például az üvegvisszaváltó előtti járdát neki kell takarítania, mivel az a társasházhoz tartozik.

„Minden reggel meg kell küzdenem a hajléktalanokkal, mert itt ülnek, fekszenek a járdán. Két ház előtti részért felelek az Auróra utcában, de egyre fárasztóbb, mert mire végzek, kezdhetem elölről: volt, hogy takarítás közben hátranéztem, és azt láttam, hogy a frissen felpucolt járdára piszkít valaki. Klórmésszel próbáljuk fertőtleníteni a falakat és a kapubejárókat, egyszerűen elviselhetetlen, ami itt van!”

Beke Illés kocsiját meghúzták, azóta messzebb parkol.

”Az is előfordult, hogy bepiszkolták a kocsimat, behorpasztották a karosszériát, ahogy nekidőltek – számolt be lapunknak az elkeseredett férfi, aki cukorbeteg, ezért a járvány idejét önkéntes karanténban töltötte, de még szellőztetni sem tudott a bűz és a hangoskodás miatt„– panaszolta a férfi, majd azt is hozzátette: a kerületi önkormányzat rendészeit alig látni, amikor felbukkannak, akkor is tovább hajtanak, nem látják őket intézkedni.

Zsófia: „A köztisztaság is jelentősen romlott, amióta Pikó András a polgármester. Én nem akarom úgy felnevelni a gyerekeimet, hogy azt lássák, hogy emberek az utcán élnek és szemérmetlenül ott végzik a dolgukat.„

Havas Ágnes gyerekkora óta a VIII.. kerületben lakik.: „A kerület élhetetlen, az ember megint a háta mögé figyel, ha valakit megkérünk, hogy ne ott fetrengjen, trágárul válaszol.”

Ellepték a hajléktalanok egész Budapestet

Ahogy a korábban megírta, a veszélyhelyzet végének kihirdetése után a hajléktalanok visszatértek a főváros aluljáróiba és utcáira. A város szívében nincs egy pad, ahova le lehetne ülni, mert mindet elfoglalták. A Blaha Lujza tér, A Károly körút, a Keleti és a Nyugati pályaudvar is tele van hajléktalan emberekkel.

Drogosok fetrengenek a főváros utcáin

Csapatostól fetrengenek az utcán a drogosok. A korábban már beszámolt róla, hogy a különféle tudatmódosító szerektől kiütött alakok ülnek, vagy éppen fekszenek padokon, lámpaoszlopok mellett a Madách téren, a Nészínház utcában és a Nagyvárad téren is. A főváros különböző pontjain fotóztunk fényes nappal fetrengő embereket, akik láthatóan nem tudnak magukról.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?