INSIDER

Miért nem váltják vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket?

Áll a bál a 27 féle, június 29-én forgalomból kivont vérnyomásgyógyszer körül, melyekről július 4-én jelentették be, hogy rákkeltő anyaggal szennyeződtek. Sok betegnek már felírták az új gyógyszerét, de a már megvásárolt régit nem váltják vissza a patikákban.
  • Szerző: Ripost

„Betáraztam a vérnyomáscsökkentőből, benne van pár ezer forintom. Azt most elbuktam?"

– kérdezi a %%-tól a 74 éves K. Mihályné. Õ még szerencsés, mert a háziorvosa írt fel neki újfajta gyógyszert ugyanazzal a hatóanyaggal, így van mit beszednie. Ám a régit, amit kivontak, megvette előre – és most úgy tűnik, a nyakán marad a gyógyszer. „Nem váltották vissza a patikában, nem tudok mit csinálni vele” – mondja. Sok tízezer nyugdíjas járhatott így.

Furcsa, hogy valakinek betiltották a gyógyszerét, mert rákkeltő, mégsem veszik vissza. Ha a fagyasztott zöldségeket gond nélkül visszaveszik a boltok, akkor a gyógyszert nem?

Az egy hete kirobbant mirelitbotrány miatt azonnal és blokk nélkül visszavette több száz magyarországi üzlet a lisztéria-gyanús fagyasztott zöldségeket. A gyógyszerbotrány két hete robbant ki, mégis sok nyugdíjas elbukja azt a pénzt, amit a gyógyszerekre költött. Ez akár 10 ezer forintnál is több lehet.

Kerestük az ügyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), hogy megtudjuk, mi a helyzet a korábban megvásárolt, ám múlt hónap végén kivont termékek visszaváltásáról. A következő választ kaptuk: „A betegeknél lévő készletek árának megtérítéséről még folyamatban van az egyeztetés az érintett készítmények forgalomba hozatali engedélyének jogosultjaival. Amint a részleteket tisztáztuk, tájékoztatni fogjuk a gyógyszertárakat és a nyilvánosságot.”

Tehát jelenleg az a helyzet, hogy rengeteg beteg sorban áll az orvosánál, hogy másik gyógyszert írasson fel az orvosával, de a régi, mérgezőnek minősített gyógyszerét nem viheti vissza a patikába. Megkerestünk egy sor gyógyszertárat, de a téma érzékenysége miatt névvel nem vállalták nyilatkozatukat. Kiderült: rengeteg a tanácstalan ember, sokan akarnak visszavinni gyógyszert, de nem kaphatják vissza a pénzüket. Az kiderült, hogy akinek már írtak fel új gyógyszert, az általában gond nélkül hozzájut az új készítményhez. Ezt a patikaszövetség is megerősítette a %%-nak:

„Tapasztalataink szerint a patikákban folyamatos és zökkenőmentes az érintett vérnyomáscsökkentők cseréje, a gyógyszertárak rendelkeznek a megfelelő helyettesítő készítményekkel. Ezúton is szeretnénk felhívni az érintett betegek figyelmét, hogy ne hagyják abba a megkezdett terápiát és egy hónapon belül keressék fel a háziorvosukat, hogy új gyógyszert írassanak fel” – közölte lapunkkal a patikusokat tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

Természetesen érthető, hogy egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének egyik napról a másikra történő abbahagyása komoly veszély, így kisebb kockázat bevenni a régi gyógyszert, mint esetleg agyvérzést kapni. De a késlekedés láttán sokan mondják: az a rossz érzésük támadt, hogy az érintett gyógyszergyáraknak az az érdeke, hogy a betegek szedjék csak be a kifogásolt vérnyomáscsökkentőket, így megúszhatják a visszaváltással járó anyagi veszteséget. Ami jelentős lehet, mivel becslések szerint 200 ezer embert érint a vérnyomáscsökkentő-csere, ha pedig mindannyian visszaváltanák az egyhavi adagjukat, s egy doboz gyógyszert átlagosan 500 forinttal számolnánk (ennél többnyire magasabb összegekről van szó), akkor az eléri a 100 millió forintot, nem beszélve az elszállítási és megsemmisítési költségekről!

 

Kiakadtak az érintettek

Elárasztották a Facebookot a kifogásolt vérnyomáscsökkentőket szedők kommentjei. Íme néhány:

L. Lászlóné Jutka: „A veszélyes karcinogén hatás éveken át tartó, folyamatos szedés mellett jelentkezik. Jelentem, én évek óta szedem. Mik a tünetek? Kit keressek fel? Akkor mi vagyunk a potenciális veszélyeztetettek. Vajon nem lehetne teljes tumormarkert kérnie azoknak, akik veszélyeztetve vannak? PET CT? Ma hallottam, hogy a gyógyszert, ami megmaradt, sem lehet újra beváltani, ki kell dobni a 4 heti adagot. Vajon ez így korrekt? Ki a felelős? Kit keressek, ha kiderül, hogy bajom(unk) van és ettől?!”

T. Györgyné: „Kilenc éve írták fel, azóta szedem. Kinél kell benyújtani a kártérítést?”

N. Dávidné: „Nekem kb. 10 éve a háziorvos írta fel a Nortivant, sajnos benne van a tiltottba. Egyébként vastagbél rákom van...”

L. Mihály: „Már évek óta szedem, akkor mi vagyunk a potenciális veszélyeztetettek! Mi ez, ha nem népirtás?”

 

Ez a baj a kifogásolt gyógyszerekkel

Többféle Nortivan, Tensart, Valsartan Sandoz, Valsocard és Valsotens, illetve a TEVA Valsartan-HCT 1260mg/12,5 mg filmtabletta került le a patikák polcairól, miután kiderült, hogy azok fő hatóanyaga, a valzartán rákkeltő anyaggal szennyeződött a távol-keleti üzemben, ahonnan a neves gyógyszercégek vették azt.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem mindegyik valzartán hatóanyagú készítményt vontak ki, számos gyártó máshonnan szerzi be a hatóanyagot, az OGYÉI információi szerint azokkal nincs baj, továbbra is szedhetőek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?