Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.05.21.

Bakondi: a migránskvóta Európát újra fenyegeti, ha lecseng a járvány

A migránskvóta újra az Európai Unió asztalára kerülhet, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint ideje újra megkongatni a vészharangot.

Lecsengőben vannak a korlátozások, ezért lehet, újra meg kell kongatni a vészharangot az Európai Unióban. Európában újra felvetődik a migránsok szétosztása, vagyis a migránskvóta kérdése, mert romlik a helyzet az olasz, a spanyol és a balkáni útvonalon – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este.

Újra az asztalra kerülhet a migránskvóta

A főtanácsadó lesújtó híreket közölt az állami csatornán: Olaszországban nehéz helyzet alakult ki Lampedusa szigetén és Szicíliában, továbbá Ceutában, az észak-afrikai spanyol enklávéban. A szakember szerint ahogy enyhülnek a járvány szigorú szabályai, várható, hogy az Európai Unió csúcstalálkozóján az olasz és a spanyol miniszterelnök fel fogja vetni a segítségnyújtás kérdését és ezzel újra porondra kerül a migránskvóta kérdése.

Ha sok migráns érkezik és nem tudják megállítani őket, akkor a szétosztásuk is felvetődhet önkéntes és kötelező kvóta formájában.

- mondta Bakondi György.

Nem fogadható el a migránskvóta

Bokondi György az M1 műsorában hozzátette: a szolidaritásnak számos formája van, de ebbe nem tartozik bele a migránkvóta ügye. Ebben a kérdésben a szakember szerint Magyarországnak határozott véleménye van: Brüsszelben senki nem döntheti el, hogy a magyarok kikkel éljenek együtt. Bokondi hangsúlyozta: Magyarország a Hungary Helps programmal fejezi ki a szolidaritását, nem pedig migránskvótával.

Bokondi György szerint a járványügyi korlátozások lazításával újra az Európai Unió asztalára kerül a migránskvóta kérdése Fotó: Pierre Crom / Getty Images

Továbbra is védeni kell a határokat

A balkáni útvonalon rosszabbodó migrációs helyzet kapcsán Bakondi György elmondta, az előző évhez képest jelentősen nőtt a magyar határon elfogott embercsempészek és migránsok száma.

A helyzet javítása érdekében az államhatárt továbbra is védeni kell, ez a belső biztonság alapja közbiztonsági, nemzetbiztonsági és közegészségügyi szempontból is – hangsúlyozta a szakember.

Már több mint nyolcezer illegális bevándorló lépett be Ceutába. A precedens nélküli migrációs válság hétfőn kezdődött egy Marokkó és Spanyolország közötti diplomáciai összetűzés után. A határt a spanyol katonák őrzik, de folyamatosan több száz ember várakozik az átkelésre. A befogadó állomások megteltek, a migránsok az utcát járják, helyiek bejelentései szerint rabolni, fosztogatni próbálnak. A miniszterelnök személyesen utazott el Ceutába, hogy feltérképezze a helyzetet. Az ott élők heves tüntetéssel fogadták.

– Azt mondták, hogy itt a megfelelő pillanat, mehetünk Spanyolországba

– ezt nyilatkozta a spanyol állami tévének több, Ceutába érkező illegális bevándorló, akik a jobb élet reményében indultak el tömegestül a spanyol autonóm városba. A legtöbben fiatal férfiak, de egyre több nő és teljes család tűnik fel a tömegben.

Kedd este már nyolcezer főnél járt az exklávéba betört migránsok száma, közülük eddig 4800 főt sikerült visszautasítani a határon túlra, de folyamatosan újabb emberek várakoznak Benzú és Tarajal városában az átkelésre. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter elmondta: a határt kedd reggel óta a katonaság védi és a továbbiakban is komoly erőfeszítéseket tesznek az illegálisan érkezők kiutasítása érdekében. Hozzátette: semmilyen formai követelményt nem tartanak be az ügyintézés során, vagyis

a körülményekre tekintettel a kormány nem folytatja le az ilyenkor megszokott eljárásokat, hanem „formalitás” nélkül tereli vissza az embereket a marokkói oldalra.

A nagyobb problémát a kiskorúak jelentik, ők legkevesebb 1500-an vannak és mivel a ceutai törvények a védelmük mellett szólnak, őket nem küldhetik haza ennyire egyszerűen. Ügyükben várhatóan még a héten döntés születik.

A soha nem tapasztalt krízishelyzet hétfő éjjel kezdődött a Spanyolországhoz tartozó önálló városban, amikor is a marokkói hatóságok ellenőrzés nélkül átengedték a határhoz érkezőket. A migránsok beszámolói szerint bár megállították őket egy pillanatra, végül nem kértek tőlük iratokat, hanem ölbe tett kézzel bólintottak és tovább engedték őket. A bevándorlók egy része szárazföldön, a határon húzódó falon átmászva, mások tutajokkal, illetve úszva érték el Ceuta partját. Egy ember a vízbe fulladt, többeket az utolsó pillanatban sikerült kimenteni.

A spanyol autonóm város befogadó állomásai megteltek, a migránsok többsége az utcát járja, próbál elvegyülni a helyiek között.

Több spanyol lap a helyiek beszámolóira alapozva arról ír, hogy hétfő óta

gyakorlatilag megszűnt a közbiztonság Ceutában.

A rendőrség csak szerda éjjel kétszáz telefonhívást kapott, melyek rablási és betörési kísérletekről, verekedésekről és kődobálásokról szóltak a város több pontján. Összesen végül ötven helyszínen kellett intézkedniük.

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes vezetésével kedden rendkívüli tanácskozást tartottak a történtek kapcsán. Amellett, hogy a helyzet megoldásához szükséges nagy összegű pénzkeret elkülönítéséről döntöttek, Calvo nyílt agressziónak titulálta a ceutai eseményeket, melyet valószínűleg egy áprilisban kialakult diplomáciai konfliktus váltott ki. A spanyol kormány ugyanis titokban az egyik logroñói kórházba szállította kezelésre Brahim Ghalit, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért harcoló Polisario Front nevű mozgalom vezetőjét, a marokkói kormány egyik legfőbb ellenségét. Az afrikai ország kormánya ezután közölte, hogy Ghali elszállítása „következményekkel fog járni”.

Bár hivatalosan nem ismerték el, hogy szándékosan hagyják átkelni az embereket Ceutába, a marokkói rendőrség tétlensége sokat elárul az események hátteréről.

Pedro Sánchez miniszterelnök lemondta keddre tervezett párizsi útját és helikopterrel érkezett a városba, hogy személyesen mérje fel a helyzet súlyosságát. A kétségbeesett, biztonságérzetüket elvesztett helyiek érzékenyen reagáltak érkezésére, heves tüntetéssel, kiabálással, fütyüléssel fogadták, többen megdobálták és megrugdosták az őt szállító autót. A kormányt okolják a migrációs válság kialakulásáért és a miniszterelnök lemondását követelték.

Pedro Sánchez a látogatása utáni sajtótájékoztatóján felszólította Marokkót arra, hogy tartsa tiszteletben a határokat. Hozzáfűzte: „Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyben az Európai Unió határai is, illetve honfitársaink biztonságát minden szükséges eszközzel és minden kihívással szemben megvédjük európai partnereink együttműködésével“. A spanyol kormány felvette a kapcsolatot az EU-val, mely támogatásáról biztosította az ibériai országot.

Az ellenzék szintén a kormányt okolja a kialakult migrációs válságért. Pablo Casado, a jobboldali Néppárt elnöke szerda reggel, a kongresszusi ülésen közölte: a Sánchez-kormány kaotikusan kezeli a diplomáciai kapcsolatot Marokkóval, ezért nagy szívességet tenne azzal, ha elfogadná a jobboldal segítségét az ügyben. Pedro Sánchez mindeközben tisztességtelenséggel vádolta Casadót, mondván, az országot ért csapást akarja felhasználni a kormány megdöntésére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elárulta, milyen nőre vágyik a TV2 sztárja

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

3 csillagjegy, akik április végig olyan isteni beavatkozásban részesülnek, ami örökre megváltoztatja az életüket

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

magyarnemzet.hu

Ezen a napon vesznek végső búcsút a hős szívbeteg lánytól

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát