INSIDER

Már háziállatokat is hoznak magukkal a migránsok, egyre többen próbálnak bejutni a déli határzáron

A Lampedusa szigetére csónakkal érkező 13 tunéziai migránsnál egy bárány is volt.
  • Szerző: Ripost

A legfrissebb adatok szerint idén már több mint 81 ezren kíséreltek meg illegálisan Magyarországra jutni, a migránsok állatokat is hoznak magukkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez a szám sokkal magasabb a 2015-ös migrációs válság előttinél. Brüsszel ugyanakkor ismét migránsok tömeges betelepítésére készül. A bevándorláspárti nyíltan beszélnek arról, hogy állampolgárságot, szavazati jogot kell adni nekik.

migránsok állatokat

Az Európai Bizottság szeptember végén bemutatta migrációs stratégiájának új elemét: olyan „fenntartható keretet hirdet meg”, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra is szervezni akarják az Európába áramló migrációt, és a letelepítésen gondolkodnak – mondta a tervezetről Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Megjegyezte, a magyarországi baloldal, ha nyerne a jövő évi országgyűlési választásokon: támogatná Brüsszel bevándorláspárti politikáját.

Kettős mérce Európában

Az európai migrációs helyzettel kapcsolatban Andrej Babis cseh miniszterelnökkel folytatott prágai megbeszélése után Orbán Viktor a Lidové Noviny című cseh lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: kettős mérce van Európában.

A magyar és a balti országok kerítésépítésére utalva azt mondta: ha egy liberális kormány csinál valamit, az mindig jó, ha egy konzervatív csinál valamit, az mindig rossz, akkor is, ha az a két dolog ugyanaz. A miniszterelnök szerint az EU-nak nem kell befogadnia az afgán migránsokat, nekik ott kell maradniuk a térségben, Európának pedig segítenie kellene, hogy a térség országai meg tudjanak birkózni az Afganisztánból eljövők terhével. Felhívta a figyelmet arra, hogy Brüsszel újra és újra meg fogja próbálni ráerőltetni a tagállamokra a migránsok elosztását „és nekünk újra és újra meg kell vétóznunk majd a tanácsülésen.

Már háziállatokat is hoznak magukkal a migránsok

Az utóbbi időben megugrott az átkelések száma a Földközi-tenger központi medencéjében. Idén eddig hozzávetőleg 44 ezer illegális bevándorló érte el az európai partokat Tunéziából, illetve Líbiából.

migránsok állatokat

Europa Press via Getty Images)

Több mint 25 ezret pedig az uniós támogatást élvező líbiai parti őrség fogott el és vitt vissza az észak-afrikai állam területére. Az olasz sajtó nemrégiben arról írt, hogy a Lampedusa szigetére csónakkal érkező 13 tunéziai migránsnál egy bárány is volt. A jószágot a migránsokkal együtt az olasz sziget befogadóközpontjába vitték, ahol az állatorvosi vizsgálatok idejére karanténba helyezték. Az utóbbi hónapokban több illegális bevándorló is kutyákkal és macskákkal érkezett meg Olaszországba.

Elkészült a görög határkerítés

Görögország nem hagyja, hogy 2015-öshöz hasonló migrációs válság alakuljon ki határain a romló afganisztáni helyzet következtében. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök közölte: hazája nem akar ismét az Európai Unió átjáró országává válni.

migránsok állatokat

Ennek érdekében megerősítették a határvédelmet a földközi-tengeri görög szigeteknél, és nemrég befejezték egy körülbelül 40 kilométeres kerítés felépítését Évrosz régióban, a Törökországgal közös szárazföldi határ mentén.

Több tízezren a nyugat-balkáni útvonalon

Magyarország számára kihívás, hogy a Nyugat-Balkánon tartózkodó több tízezer ember határsértési kísérleteit hatékonyan kivédje. A kormány fellépése mellett ehhez szükség van az érintett államokkal történő együttműködésre is, azonban erre nekik sok esetben nincs elegendő erőforrásuk. S ha már az illegális határátlépést nem tudják megakadályozni – abban érdekeltek, hogy az érkezők minél előbb távozzanak a területükről. Az utánpótlás pedig folyamatos, a görög kormány szerint a 2020 augusztusi 82 ezerről 2021 augusztusára 42 ezerre csökkent az országban tartózkodó migránsok száma. Ez feltehetően annak köszönhető. hogy görög szigetekről a zsúfoltság megszüntetése érdekében a kontinensre szállítják a migránsokat, akik nyomban elindulnak a balkáni útvonalakon Nyugat-Európa felé.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?