INSIDER

Mikor ér el minket a koronavírus-járvány második hulláma? Megszólalnak a tudósok

Egyetértenek a világ tudósai, hogy a koronavírus-veszély nem múlt el. Hogy mikor jön a járvány második hulláma és milyen erős lesz, csak találgatják, de Magyarország felkészült rá.
  • Szerző: Ripost

A legtöbb tudós őszre, kora télre teszi a koronavírus-járvány második hullámát, de mi felkészültünk. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az operatív törzs működését fenntartjuk, és azon belül egy azonnali bevetési egységet is létrehoztunk. Müller Cecília országos tisztifőorvos a kérdésére elmondta: a megelőző intézkedések fennmaradnak, és ha a megbetegedés bármilyen halmozódását észleljük, azonnal meg tudjuk tenni a szükséges járványügyi intézkedéseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A különböző országok a járvány különböző fázisában vannak, a Balkánon és Lengyelországban, Ukrajnában például már most kitört a második hullám, ezért sem célszerű idén külföldi nyaralást tervezni, főleg nem távoli országokba.

Fotó: M1

Enyhébb vagy súlyosabb lesz a második hullám?

Ma a tudósok nem tudnak erre választ adni. Például az Univerisity of California járványspecialistája, Ravina Kullar úgy gondolja, a második hullám súlyosabb lefolyású lesz, mint az első. Ő a spanyolnáthával kapcsolatos tapasztalatokból indul ki. A WHO figyelmeztetése szerint az is kiválthat egy második hullámot, ha az országok túl hamar, és a szabályokat nem betartva oldják fel a korlátozásokat, főleg, mivel az országok a járvány különböző fázisában vannak. A legrosszabb forgatókönyv, ha a vírus mutálódik és úgy támad ismét. Sajnos az sem zárható ki, hogy aki egyszer már túlesett a betegségen, az is elkaphatja ismét a betegséget. Akik tünetmentesen estek át rajta, azok szervezetében ugyanis elenyészően kevés az antitest.

Segít a keresztvédettség?

Egy másik tudós szerint viszont enyhébb lehet a második hullám a „keresztvédettség” miatt. Stephen Kissler, a Harvard és a Cambridge-i Egyetem fertőző betegségek terjedésének matematikai modelljeivel foglalkozó szakembere azt mondja, figyelembe kell venni a különböző vírusok és a Covid-19 kölcsönhatását, hiszen lehet, hogy a keresztvédettség – vagyis az, hogy egy hasonló vírus ellen már védett a szervezet – szerepet játszik majd a második hullámban. A Covid-19-nek két „versenytársa” is van, két hasonló béta-koronavírus, amik fékezhetik a Covid-19 hatását. Egy friss tanulmány is megerősítette: azoknak az immunrendszere, akik korábban már megfertőződtek valamely alfa- vagy béta-koronavírussal, képes felismerni az új koronavírust. De a vírusok akár súlyosbíthatják is egymás hatását, mint a HIV és a kanyaró vírusa.

koronavirus 03

Fotó: pixabay.com

Melegben is terjedhet?

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője nem zárja ki, hogy már korábban is bekövetkezhet a fertőzés újbóli, tömeges megjelenése.

„Úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus terjedésében nem játszik olyan nagy szerepet az időjárás, mint például az influenzánál. Ez azt vetítheti előre, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron még számolni kell a fertőzéssel, még ha nem is egy hatalmas járvány formájában

– nyilatkozta a szakember.

„Amikor egy második hullámról beszélünk, az klasszikus értelemben azt jelenti, hogy hónapokkal később újra megjelenik a betegség. Ez lehet a realitás sok országban. De tudomásul kell vennünk, hogy a fertőzöttek száma bármikor megnőhet. Elképzelhető egy második csúcs az első hullámban” – nyilatkozta a Guardiannak Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Vagyis addig, amíg nincs oltás, számolnunk kell a vírus jelenlétével, a fertőződés esélyével, így meg kell tartani az óvintézkedéseket.

A kérdésére Müller Cecília elmondta:

van intézkedési terv a második hullámra!

A megkérdezte az operatív törzstől: mennyire tartja valószínűnek a járvány második hullámát, mikorra várható ez Magyarországon? Mi az Operatív Törzs intézkedési terve a második hullám megelőzésére, bekövetkezése esetén mérséklésére?

A vírus nem tűnt el, itt maradt velünk

– szögezte le dr. Müller Cecília tiszti főorvos.

„A szakemberek az egész világon arra figyelmeztetnek, hogy lehet második hulláma a járványnak, de hogy lesz-e és mikor, arra senki nem tud válaszolni. Ezért fenn kell tartanunk a járványügyi éberséget, ezért is folytatja tovább a munkáját az operatív törzs annak ellenére, hogy a veszélyhelyzetnek hamarosan vége. Folyamatosan működik a járványügyi figyelőrendszer és azonnal jelez minden változást.”

Ugyanez indokolja, hogy a megelőző intézkedések fennmaradjanak: a maszkviselés zárt közösségi térben, a távolságtartás, a kiemelt személyes higiénia, fertőtlenítés, az idősek számára biztosított vásárolási idősáv. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy ezentúl is tartsuk be a hatóságok javaslatait, előírásait, a járványügyi szabályokat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?