INSIDER

Minden fotóról, növényről volt egy története Bálint gazdának

„Ez az a paprika, ami nem csak a pörköltet, de a lelket is beszínezi” – így kiáltott fel Bálint gazda, mikor meglátta Sipos József növényorvos ajándékát, a szögedi fűszerpaprikát. Sipos József szinte barátként tekintett az ország kertészére.
  • Szerző: Ripost

A hódmezővásárhelyi Sipos József növényorvos több éve ápolt személyes, jó kapcsolatot Bálint Györggyel, akit ő is csak így tudott jellemezni: a jóságos nagypapa megtestesítője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Sipos József

„Nekem sajnos korán elmentek a nagyszüleim, és amikor először találkoztunk, rögtön ez volt az érzésem vele kapcsolatosan. Hihetetlen kedvesség áradt belőle! És ami még megfogott: olyan őszinte tisztelettel és szeretettel beszélt a feleségéről és a családjáról, ami szerintem ritka ebben a mai világban” – mesélte a -nak Sipos gazda.

A szögedi fűszerpaprika

„Gyere ide, hadd karoljak beléd! – ezzel a felszólítással vezetett körbe először a házban, majd a kertjében, mikor nála jártam. Minden egyes fotóhoz, amit megmutatott, volt egy története, de a kertjében lévő növényekkel ugyanez volt a helyzet” – emlékezett vissza a növényorvos.

Fotó: Sipos József

„Ajándékba akkor mézet és fűszerpaprikát vittem neki. A méznek is nagyon örült, de a paprikát meglátva felkiáltott: ez az a paprika, ami nem csak a pörköltet, de az ember lelkét is beszínezi.”

„Hitelesen vesd el a gyermekek szívében a kertészet iránti szeretet magját”

Sipos József úgy látja: Bálint György a termőföld és az emberek iránti szeretete határtalan volt, és az, hogy a tudását átadja másoknak, nagyon fontos volt számára.

Fotó: Sipos József

„Nehezen jöttem el akkor tőle, máig emlékszem, ahogy áll a kapuban, és integet. De később még sokszor találkoztunk. Elmondhatom, hogy mentorként is mindig 'velem volt', segítette a munkámat. Szeretném az ő lelkét, küldetését munkáját továbbvinni. Hiszem azt, hogy a múltat becsülni, tisztelni kell. Az ő munkássága a múltból indult, de a jelenben is él és élni fog a jövőben is . Soha nem felejtem el azt, amit tőle kaptam útravalóul, azt mondta: „Józsi, ha elindulsz ezen az úton, akkor törekedj arra, hogy hitelesen, emberszeretettel vesd el a gyermekek szívében a kertészet iránti szeretet magját” .

És ezeket olvastad már?