INSIDER

Minden gyilkost elkapott tavaly a rendőrség

Egyetlen elkövető sem úszhatja meg az emberölést Magyarországon! Ez pedig a gyilkosságok számának csökkenéséhez vezet, legalábbis a statisztikákból ez derül ki. A szakemberek szerint ez a kitartó nyomozási munkán kívül a technika fejlődésének is köszönhető.
 • Szerző: Ripost

Csökken a szándékos emberölések száma Magyarországon. Bár abból egy is sok, azért jó hír, hogy míg 2016-ban 101, 2017-ben már csak 90, tavaly pedig 78 ember vált emberölés áldozatává. Ráadásul egyetlen tavalyi eset sem maradt felderítetlen, elmondható tehát, hogy aki embert öl, az bizonyosan lebukik és hosszú időre rács mögé kerül. Szakértők szerint ez még annál is fontosabb visszatartó erő, mint a legsúlyosabb büntetés kilátásba helyezése. A bűnözők ugyanis elsősorban nem a büntetés mértékétől tartanak, hanem abban reménykednek, hogy soha nem derül fény szörnyű tetteikre. Ha biztosak lehetnek abban, hogy lebuknak, sokkal inkább meggondolják, rászánják-e magukat a bűncselekményre. Végh József kriminálpszichológus a kérdésére megerősítette a rendőri munka és az elkövetések száma közötti összefüggést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: police.hu

„A rendőrség munkája javult, ez tény, ez az eredményesség pedig közrejátszhat abban, hogy kevesebb a gyilkosság„ – ismerte el a kriminálpszichológus. „A büntetőeljárásnak van visszatartó ereje, a tettesek nem a bűncselekmény elkövetésétől félnek, sokkal inkább a büntetéstől. Így a rendőrség kiváló munkájának is lehet, sőt biztos, hogy van köze ehhez a tendenciához. Elsősorban azokat a gyilkosokat rettenti vissza a biztos lebukás veszélye, akik hosszan tervezgetik az emberölést, elhatározásuk még nem végleges. Az indulatból, hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságokra ez kevésbé lehet hatással” - szögezte le Végh.

Arra a kérdésre, minek köszönhető az, hogy minden gyilkost sikerült elkapni, a szakemberek a jobb szervezettséget, az alapos és következetes nyomozói munkát és a korábbinál lényegesen fejlettebb technikát említik.

„A krimináltechnológia rohamosan fejlődik, megfelelő technikai háttérrel pedig könnyebb beazonosítani az elkövetőt„ – mondta el a Ripost-nak egy magasrangú nyomozó. „Hozzájárul a felderítések sikerességéhez az is, hogy pontosan nyilvántartják a lőfegyvereket. Fejlődött a DNS azonosításának módszere és sok más apróság, ezek összeadódnak és elősegítik, hogy bizonyítékokat tudjunk szolgáltatni a büntetőeljárásban.”

Egy másik nyomozó, aki elsősorban korábban fel nem derített gyilkosságokkal foglalkozik, hozzáteszi: az is fontos, hogy a gyilkos a tette elkövetése után soha többé nem hajthatja nyugodtan álomra a fejét, tudnia kell, hogy akár évekkel később is a nyomára akadnak, és a nyomozók soha nem adják fel.

„Sokszor az emberi kapcsolatok, az érdekviszonyok változása teszi lehetővé a felderítést, ha elég kitartóak vagyunk„ – mondta. „Hiába telik el akár több év, az elkövető soha nem érezheti magát biztonságban, hiszen bármelyik közeli kapcsolata megromolhat és a nyomára vezethet, felbukkanhat olyan bizonyíték, amit korábban nem tudtak azonosítani, de a technikai fejlődés ezt már lehetővé teszi vagy előkerülhet új tárgyi bizonyíték. Azt gondolom, ma senki nem követhet el gyilkosságot Magyarországon abban a reményben, hogy megúszhatja!”

Több gyilkosság is nagy felháborodást váltott ki tavaly

 • Pásztón lefejezték az újszülöttet
  Úgy kezdődött az év, hogy 2018 első napján H. Mónika megszülte kisfiát, majd többször megütötte, fojtogatta, végül egy bicskával levágta a holttest kezét és fejét. A testrészeket a patakba szórta, a gyerek fejét később egy kutya találta meg. A tettest január 10-én elfogták.
 • Féltékenység áldozata lett a lány
  Január 12-én az Újlak utcában egy 17 éves fiú féltékenységből késsel megölte a volt barátnőjét. Néhány órán belül kézre került a tettes.
 • Fél óra alatt kézre került a baltás gyilkos
  Július 5-én egy férfi baltával agyonverte 20 évvel idősebb ismerősét Miskolcon. A helyszínre érkező járőrök fél órán belül elfogták a tettest.
 • Badacsonyban meggyilkoltak egy borászt
  Szeptember 8-án hajnalban Badacsonyban megötek egy fiatal borászt. Az elkövetőket még aznap elfogták.
 • Várpalotán anyát és fiát ölték meg
  Szeptember 27-én B. Zsolt szerelmi csalódás miatt agyonverte szerelmét, majd elvágta a fiatal nő kétéves gyermekének torkát. Az elkövetőt néhány órával később menekülés közben elkapták.
 • Féltékeny apa ölte meg az óvónőt
  November 21-én a hajnali órákban Békásmegyeren több lövéssel meggyilkoltak egy óvónőt. A tettest néhány órával később elfogták. Kiderült: régóta tervezte a gyilkosságot. Féltékeny volt az óvónőre, akinek a fiához odaköltözött a lánya. A lány pótanyaként tekintett leendő anyósára, miközben apjától egyre inkább eltávolodott.

  Fotó: Szabolcs László

 • Ózdon az egész családját ki akarta irtani a férfi
  November 26-án két fiút holtan találtak, édesanyjuk is életveszélyes sérüléseket szenvedett. Hamarosan elfogták a nő élettársát, aki magával is végezni akart, de az nem sikerült.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?