INSIDER

Minden nap életét kockáztatja a magyar tűzoltó anyuka

Milyen érzés édesanyaként nap mint nap kockáztatni az életünket munka közben? Ezt a legjobban Némethy Zita Gabriella tűzoltó főtörzsőrmester tudja. A Pest megyei Katasztrófavédelem munkatársaként elsősorban irodában dolgozik, de a Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaként éles bevetéseken is részt vesz.
  • Szerző: Ripost

Némethy Zita Gabriella tűzoltó főtörzsőrmester már kislányként izgalmas életet élt… Most a -nak mesélt történetéről.

„25 éve, általános iskolás koromban kezdődött a kötődésem a tűzoltók világához” – kezdte a -nak Némethy Zita Gabriella. „Létrejött az iskolásokból álló Diáktűzoltó csapat, amellyel nemzetközi versenyeken vettünk részt. Ezek többnyire váltóversenyek és akadálypályák voltak. Ekkor tetszett meg a tűzoltói élet, és ez azóta is tart. Elvégeztem egy tanfolyamot, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakirányú képzését. Az elején persze nagy kihívás volt nőként, úgy éreztem, nekem jobban kell bizonyítanom, meg kell mutatnom, hogy jobb vagyok, mint gondolják, és megállom a helyem a férfiak között.”

Zita mindig is sportos volt, erőnléte sem hagy kívánnivalót. Fiatal kora óta kézilabdázik. Bizonyította rátermettségét, és mint mondja, a munka mindennapi kihívás számára, de nem bánja.

„Az adrenalin a mai napig megvan, amikor vonulni kell, nem lehet százszázalékosan felkészülni mindenre. Megvannak a veszélyei, de az az érzés, hogy segítek másokon és mentem a menthetőt, látom a hálát az emberek arcán és a köszönetük, az mindennél többet ér, ez hivatás” – vélekedik Zita.

„Szerencsém van, mert össze tudom egyeztetni a munkát az anyasággal. Édesanyámék a közelben laknak, ha riasztást kapok, ők vigyáznak a 7 éves kislányomra, Csengére. Ő is a tűzoltóvilágban nőtt fel, ez a második otthona, s ha nagy lesz, azt mondja, ő is tűzoltó szeretne lenni, mint az anyukája, hogy másokon segíthessen.”

És ezeket olvastad már?