INSIDER

Mindenki veszélyben, brutális támadást indítottak a netes csalók

Mi van itt? Sorra adják ki figyelmeztetéseiket az óriáscégek: a nevükkel visszaélő csalók támadják az ügyfeleket! Banki és más adatainkra, jelszavainkra és a pénzünkre vadásznak. Az elmúlt pár napban a Telekom, a K&H Bank és a Media Markt is figyelmeztetést tett közzé.
  • Szerző: Ripost

 

Egyre többen intézik az interneten az ügyeiket, de ennek egyre nagyobbak a veszélyei is, ha nem figyelünk oda! Most egyszerre négy nagyobb cég nevével élnek vissza, megtévesztve a gyanútlan ügyfeleket.

A nagy cégek nevében kiküldött adathalász e-mailek és üzenetek közös jellemzője, hogy személyes vagy bejelentkezési adatokat, bankkártyaadatokat próbálnak megszerezni.

Az üzenetek másik közös vonása, hogy általában helytelen magyarsággal írták őket, valószínűleg fordítóprogrammal. Nem a cégek hivatalos e-mail-címéről, hanem gyanús címekről küldenek levelet, de sokszor a cég honlapját lemásoló kamuhonlapra irányítanak minket. Legyünk körültekintőek: a cégek soha nem kérnek átutalást vagy adatokat üzenetben, a nyereményjátékok nyerteseit sem ilyen formában értesítik!

,,Senki ne küldjön pénzt, ha valaki a weboldalon kívüli fizetést kér"- tájékoztatott az Airbnb internetes szállásközvetítő. ,,Soha nem kérünk arra, hogy bármilyen összeget rendszerünkön kívül, e-mailben vagy egy külső fél foglalási rendszerén keresztül fizess ki. Ha a házigazdának nem Airbnbn keresztül fizetett valaki, hanem például átutalással, akkor valószínűleg csalás áldozata lett az illető."

 

 

K&H Bank

Mi a trükkjük? E-mailben küldenek egy hamis weblapot

Mit akarnak a csalók?    Az ügyfelek e-banki azonosító adatait akarják megszerezni

Hogyan kerüljük el a csalást? Soha ne e-mail-linkről, csakis a bank hivatalos oldaláról nyissuk ki az e-bankot!

Illetéktelenek e-mailben küldött, hamis weboldalon keresztül próbálják megszerezni a K&H ügyfeleinek banki azonosítóit- figyelmeztet a pénzintézet. A csaló e-maileket angolul vagy helytelen magyarsággal írják. A vállalat képviselője elmondta : a bank sosem kéri az ügyfeleitől e-mailen azt, hogy linkre kattintva lépjenek be a K&H online rendszerébe. Akik rákattintottak a hamis linkre, azonnal lépjenek be a főoldalon keresztül, és váltsanak jelszót! Ha valakinek nem sikerül, akkor e-mailen és telefonon is segítenek, hogy ne váljanak csalás áldozatává. Ha valaki kétes eredetű e-mailt észlel a postaládájában, vegye fel a kapcsolatot a bankkal az [email protected] címen.

 

 

 

Telekom

Mi a trükkjük? E-mailen hamis fizetési felszólítást küldenek az ügyfeleknek

Mit akarnak a csalók? Megszerezni a banki adatainkat, személyes adatainkat, jelszavainkat, vírust juttatni a gépünkre

Hogyan kerüljük el a csalást? Ellenőrizzük, milyen e-mail-címről jön a felszólítás!

 

A Telekomnál is ismét terjed a csalás. Az ügyfelek hamis fizetési felszólításokat kapnak, amiben tartozásra hivatkozva pénzt kérnek. Ezek a csalók is helytelen magyarsággal fogalmaznak. A link egy fizetési oldalra visz, ami a Telekom-honlaphoz hasonlít. Ilyenkor nem csak az a veszély, hogy illetéktelennek fizetünk, hanem vírus is kerülhet a számítógépünkbe, ráadásul a kamu honlapon a banki adatainkat is elkérik! ,,Az összegek általában 1315 Ft-ról szólnak, de több levéltípus létezik, így más összeg is előfordult már" – közölte a %%-tal a Telekom, hozzátéve: fontos tudni, hogy a csalás célja nem a pénz befizettetése, hanem postaláda-jelszavak és bankkártyaadatok megszerzése. Ezt támasztja alá, hogy a levélben szereplő bankszámlaszámok a Magyar Telekom hivatalos bankszámlaszámai, ezért a vállalatnak külön feladatot jelent az adathalász levelek hatására tévesen átutalt összegek kiszűrése, visszautalása. A csalók internetes e-mail cím adatbázisokból szerzik az elérhetőségeket. Olyan személyek, cégek is kaptak ilyen levelet, akik nem a Telekom ügyfelei. A cég rengeteg ilyen adathalász url-t letiltott már, viszont napról napra új url-k létrehozásával folytatják a csalást.

 

 

Media Markt

Mi a trükkjük? SMS-ben nem létező nyereményjátékra hivatkoznak

Mit akarnak a csalók? Pénzt kicsalni vagy a személyes adatainkat megszerezni.

Hogyan kerüljük el a csalást? SMS-re ne reagáljunk, csak a cég hivatalos internetes vagy Facebook-oldalán meghirdetett játékon vegyen részt!

 

A Media Markt Magyarország a Facebook-oldalán figyelmeztette az ügyfeleit, hogy csalók sms-ben, nem létező nyereményjátékkal próbálnak személyes adatokat és pénzt szerezni a cég nevében. Hangsúlyozzák, hogy soha nem értesítenek sms-ben nyerteseket, a  nyereményjátékokról a cég a hivatalos oldalán és a Facebook-oldalán értesít.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?