INSIDER

„Mindennap átkozom a kapitányt azért, amit tett” – megtörten emlékezett édesanyja a Hableány matrózára

A Margit hídnál emlékezett fiára a Hableány matrózának édesanyja.
  • Szerző: Ripost

Miközben az emberek többsége a temetőkben emlékszik elhunyt szerettére, addig a tragikus sorsú Hableány május 29-én elhunyt matrózának szerettei a Margit híd pillérénél gyászoltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindig égnek a mécsesek

„A Hableány kikötőjétől gyalog mentünk a Margit hídhoz, ahol az én Janikám az utolsó perceit töltötte. Még az ég is siratta a kisfiamat, amikor az emlékére meggyújtottuk a mécseseket” – mondta a Blikknek megtörten Julika néni, az elhunyt matróz édesanyja.

„Egymásba kapaszkodva sírtunk, sirattuk Janit, aki még itt lehetne közöttünk, ha az ukrán hajóskapitány csak egy picit figyelt volna. Mindennap átkozom őt azért, amit tett, mindennap azt kívánom, huszonnyolcszor élje át ugyanazt a szenvedést, amit ő okozott a Hableány személyzetének és utasainak!”

Eközben az ügyészség már megkapta a rendőrségtől a nyomozati anyagot, akár két héten belül vádat is emelhet a 28 halálos áldozatot követelő hajós tragédia okozója, Jurij C., a Viking Sigyn 64 éves kapitánya ellen.

„De nemcsak a Hableányon átgázoló ukrán, hanem az őt követő orosz hajóskapitány felelőssége is felmerül a tragédiában” – vélte a Blikknek nyilatkozva Magyar György ügyvéd, Pethő János hozzátartozóinak jogi képviselője.

„Nem Jurij az egyetlen, akit a vádlottak padjára kellene ültetni. A Viking Sigyn mögött egy másik szállodahajó, a Viking Idun haladt. Utóbbi kamerafelvételeit megnéztük, és megdöbbenve láttuk, hogy mintegy 20 utast sodort előtte a víz. Míg a Viking Idun megállás vagy segítségnyújtás nélkül keresztülhaladt rajtuk, a közelében lévő hajók személyzete hét embert tudott kimenteni. Úgy tudjuk, a Viking Idun hajó orosz kapitányát, bizonyos Fegyát sem a segítségnyújtás elmulasztásáért, sem az esetleges további balesetek okozásáért nem hallgatták ki.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?