INSIDER

Mindent megtesznek a csalók: oltást ígérve akarják kirabolni az időseket

A védtelen idősekre utazó csalók újabban a koronavírus elleni oltásra váró időseket akarják tőrbe csalni .
  • Szerző: Ripost

A napokban számos budapesti kerületből érkezett bejelentés, miszerint a csalók a koronavírus elleni védőoltásra váró időseket környékezik meg abból a célból, hogy kirabolják őket. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat arra figyelmezteti a nyugdíjasokat, ne dőljenek be a csalóknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha személyes jelentkezés, időpont-egyeztetés és értesítés nélkül csenget valaki az oltás ígéretével, akkor azonnal hívni kell a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon

Ha személyes jelentkezés, időpont-egyeztetés és értesítés nélkül csenget valaki az oltás ígéretével, akkor azonnal hívni kell a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon

Nyugodt környezet, nyugtalan lakók

Félelemben élnek a zuglói Csertő utca idős lakói, akiket az elmúlt időszakban valósággal sokkolt, hogy a környéken kisstílű bű­nözők garázdálkodnak, akik a nyug­díjasokat próbálják elcsalni otthonukból azzal a címszóval, hogy oltásra kell menniük. Az még a jobbik eset, ha valakihez becsengetnek, hiszen az ajtóban állók a személyes kapcsolatfelvétel során hamarabb vesztik hitelüket, mintha telefonon próbálnák megnyerni maguknak az áldozatot. Ez utóbbi módszer kiszemeltjévé vált Sz. Tamás 87 éves anyósa is.

„Terézvárosig igyekeztek csábítani a csalók, ráadásul 24 óra leforgása alatt kétszer is. Másodszorra mondhatni zokon vették, hogy még el sem indult a megadott címre” – mesélte a Borsnak a férfi, aki hozzátette: a megfelelő lélekjelenléttel rendelkező, veje szerint roppant karakán asszony közölte hívójával, hogy ő a körzeti orvosánál oltatja be magát, és le is tette a telefont.

Betörés, rablás, erőszak – mi lehet a cél?

A panelház közel kétszáz laká­sának gondnoka szerint az a legvalószínűbb, hogy a csalók üres ingatlant kívánnak biztosítani maguknak az általuk kijelölt időpontban egy feltételezhető betörés céljából. De az sem kizárt, hogy a várva várt vakcina megérkezésének hírétől felbátorodva útra kelő idősekre a sö­tét utcán támadnak rá.

Az viszont biztos, az épület lakói nem először szembesülnek az értékeikre ácsingózó hiénák­kal. Alig pár éve két férfi az egyik neves áram- és gázszolgáltató alkalmazottjának adta ki magát, hogy pénzt csaljon ki az ott élőktől. A szöveg akkor az volt, hogy a villanyszekrény 70 ezer forintra taksált biztosítékcseréjére begyűjtsék a szóban forgó összeg felét.

Az idős hölggyel a zuglói utcán találkoztunk, aki a Borsnak elmondta: fél az oltással házaló csalóktól

Az idős hölggyel a zuglói utcán találkoztunk, aki a Borsnak elmondta: fél az oltással házaló csalóktól (Fotó: Bors)

Mindig lesz új a nap alatt

Visszatérő esetre figyelmeztet Sz. Tamás is, aki kérdésünkre válaszolva el­mondta, anyósát sem először környékezték meg az efféle gazemberek.

„Már sokadik alkalommal zaklatják hol hihetetlen, hol hihetőbb, de minden esetben gyanús megkeresésekkel” – panaszolta a férfi.

Kerestük a 87 éves asszonyt is, ám ő nem szeretett volna nyilatkozni, vejétől azonban megtudtuk, hogy a „klasszikus” trükkel is bepróbálkoztak már nála, mondván, baleset érte az unokáját, aki vészhelyzetben most az ő segítségére szorul.

Öröm az ürömben, hogy a hölgy azóta már megkapta a neki szánt védőoltást, természetesen hitelesített helyen, vagyis háziorvosánál, ahová a lánya kísérte el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?