INSIDER

Mit érdemel az az ember, aki szándékosan állatokat kínoz?

Az állatkínzás olykor nagyobb indulatokat vált ki emberekből, mint egy gyilkosság. Magyarország Kormánya most az emberek véleményére kíváncsi. 13 kérdés, melyre március 7-ig várják a válaszokat online formában.
  • Szerző: Ripost

Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, Magyarország Kormánya online kérdőív formájában várja a lakosság véleményét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Állatvédelmi online felmérés indítása – NOÉ állatmenhely
Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Nagy István agrárminiszter a minap közölte: a kormány minden rendelkezésre álló eszközzel arra törekszik, hogy elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartást.

Több mint 2 millió kutya és még több macska él Magyarországon

Nagy István agrárminiszter szerint az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti. Mint mondta, már hosszú évek óta dolgoznak az állatok védelme érdekében, így az ezzel kapcsolatos törvények európai viszonylatban is a szigorúbb szabályozások közé tartoznak.

A központi költségvetésben 2017 óta az agrártárca kezdeményezésére külön forrás áll rendelkezésre, amely 100 százalékban állatvédelmi célokra fordítható. 2019-ben a kormány 100 millió forintot biztosított az ivartalanítással kapcsolatos programra, tavaly pedig az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték az Agrárminisztériumban.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott (balra), mellette Nagy István agrárminiszter

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy Magyarország Kormánya közéleti munkáját a párbeszédre alapozza, ezért mindig megkérdezik az emberek véleményét, és azokat figyelembe is veszik a fontos döntések előtt.

Itt is alkalmazzák a „három csapást”!

Közel 30 éve harcol az állatok jogaiért és jólétéért a Noé Állatotthon Alapítvány. Schneider Kinga, az állatotthon vezetője kitörő örömmel fogadta a kezdeményezést.

„Mi magunk is kivettük a részünket az állatvédelmi törvény megalkotásában, de évek óta érezzük, hogy komolyabb előrelépésre van szükség” – fogalmazott.

„Egyetértek azzal, hogy az állatkínzókra is alkalmazzák a három csapás-elvet. Aki egyszer bántja az állatokat, megteszi még egyszer, és előbb-utóbb az embereket is bántani fogja” – érvelt az állatotthon vezetője, aki az állatviadalok ellen is felemelte a szavát.

Még a cirkusz is szóba kerül a kérdések között

A kérdőívet egy hónapon át, március 7-ig lehet kitölteni az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

A 13 kérdés gyakorlatilag mindenkit érint, hiszen olyan emberekre is vonatkozik, akik nem tartanak állatot, de mélységesen elítélik például az állatkínzást.

Választ várnak például arra, hogy mit érdemel, aki állatot kínoz. Vagy el kell-e altatni azokat az állatokat, melyek betegek, vagy mozgáskorlátozottak. Ugyancsak megkerülhetetlen kérdés, hogy mire kötelezhető egy állat gazdája, vagy mi legyen a sorsa a kóbor kutyáknak és az illegális szaporítóknak. Az állatvédelemhez tartozó kérdés az is, hogy vajon jó-e, ha a cirkuszokban idomított állatokkal lépnek fel.

Balatonlelle, 2020. július 10..
MTI/Mohai Balázs

Szerepel a kérdések között az is, hogy a felelős állattartásra nevelést, már kisgyerekkorban indokolt-e elkezdeni.

Kérdések sora, melyek erős érzelmeket váltanak ki legtöbbünkből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?