Létrehozva: 2020.09.16.

Mit tehet a szülő, hogy ne kelljen bezárni a sulit?

Miközben az iskolák többsége az óvintézkedések mellett zavartalanul üzemel, több szülő is két dolog miatt aggódik: hogy a gyereke elkaphatja a vírust, és hogy az iskola bezár, mert akkor nem tudja megoldani a gyerek felügyeletét. A Ripost összegyűjtötte, mit tehetnek a szülők.

Egyre ijesztőbb fertőzésszámok érkeznek az Operatív Törzstől. S mivel a kór elsősorban a fiatalok körében terjed, sok szülő attól fél, hogy a pont az iskolában fog megfertőződni a gyereke, esetleg valaki az osztályából, így tünetek nélkül is otthon kell vele maradni. Pedig ahelyett, hogy hagynák, hogy megbénítsa őket a félelem, több lehetőségük is van a járvány terjedésének megfékezésére.

Kerüljék el az ügyeletet

Az iskolákban és az óvodákban is reggel 8 óra előtt és délután 4 óra után csak ügyeletet tartanak. Ilyenkor keverednek az osztályok, csoportok, mert osztályonként csak pár gyerek van ügyeletben, az intézmény pedig közös felügyelet tud csak biztosítani.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

„Mi sem tudjuk, hogy melyik csoportban van az a gyerek, akinek a szülei koronásak, ezért azt kérnénk, lehetőleg csak 8 óra után érkezzenek reggel és igyekezzenek 4 óra előtt elvinni a gyereket, hogy ne találkozzanak más csoportbeli gyerekekkel„ – javasolta az aggódó szülőnek egy budapesti óvónő.

Beszélgessenek a szabályokról

Nagyon fontos, hogy a gyerekek ne úgy fogják fel a járványügyi intézkedéseket, mint a többi szabályt. „Nem a fekete pont vagy a beírás most a tét, hanem a saját és a családjuk egészsége ”– példálózott egy XIII. kerületi tanítónő.

Fotó: MTI

A pedagógus azt javasolja a szülőknek, hogy többször is beszélgessenek a gyerekekkel a maszkviselésről, a távolságtartásról és kézmosásról, valamint azok betartásának fontosságáról. Hozzátette: ezt ők maguk is megteszik az iskolában.

Ne engedjék bulikba, rendezvényekre

A szülők azzal is sokat tehetnek a járvány terjedése ellen, ha nem engedik el olyan rendezvényekre, bulikba a gyereküket, ahol nem csak az osztálytársai vannak, hanem nagy számban mások is. Elég visszatartó erő lehet, hogy a mostani fertőzöttek többsége is buliban, rendezvényen kapta el a vírust.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

„Jelenleg két gyerek fertőzött van az iskolában, egy 10. és egy 11. osztályos, ők feltételezhetően szórakozóhelyen kapták el a vírust„ – tudtuk meg egy pesti gimnázium igazgatójától. Márpedig a karantén vagy rosszabb esetben egy kórházi kezelés jobban próbára teheti őket, mint egy szobafogság.

Ha tünetet észlelnek, ne engedjék iskolába a gyereket

Bár számos más betegség is járhat lázzal, köhögéssel, a mostani helyzetben az a legbölcsebb döntés, hogy a legenyhébb tünet esetén is otthon tartják a szülők a gyereküket.

Fotó: Tolnai Népújság

„Láz, gyengeség, íz- és szagvesztés, köhögés esetén maradjanak otthon és azonnal értesítsék a osztályfönököt is” – áll egy belvárosi általános iskola tájékoztatójában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is azt közölte a Ripost-tal: a szülők fő felelőssége abban áll, hogy csak egészséges gyermeket engednek az óvodába, iskolába, és otthon is elősegítik az alapvető higiéniai szabályok, mint például a köhögési etikett betartását.

Akkor is maradjon otthon a gyerek, ha a szülő beteg

Sokan nem gondolnak bele abba, hogy ha ők betegek, a gyermekük is megfertőződhet, vírushordozóként pedig egy egész osztályt, tanárokat, végső esetben pedig akár egy egész iskolát megbetegíthet. Ezért fontos, hogy a koronavírusos szülő gyereke se menjen iskolába, amíg az egészségügyi vizsgálatok véget nem érnek és a hatóság engedélyt nem ad rá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

mandiner.hu

Minden a könnyeivel küzdő Szoboszlai arcára van írva, teljesen összetört a lecserélése után (FOTÓ)

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők