INSIDER

Mobilalkalmazással lehet majd jelentkezni a Covid-oltásra

Hamarosan mobilapplikáción keresztül is leadhatjuk igényünket az önkéntes és ingyenes védőoltásra – értesült a Ripost. Kizárólag Magyarországon bevizsgált, biztonságos és hatékony oltóanyag kerül az orvosokhoz.
  • Szerző: Ripost

Minden korábbi megoldásnál egyszerűbben és gyorsabban jelentkezhetnek a magyarok a koronavírus elleni védőoltásra – tudta meg a .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Lapunk információi szerint egy díjmentesen letölthető mobilalkalmazás segíti majd az igényfelmérést és a tömeges oltás megtervezését, megszervezését. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi vakcinát szerez be hazánk, s azokkal hány helyszínen, milyen körülmények és ütemezés szerint oltják majd be az orvosok az embereket.

Levelet kapnak az idősebbek

A értesülései szerint a 60 évnél idősebbeket levélben is tájékoztatja majd a kormány a védőoltásról és az azzal kapcsolatos lehetőségeikről. Így első kézből kapnak majd hiteles információkat azok, akik járványügyi szempontból kifejezetten veszélyeztetett korúak.

Fotó: MTI

Az összegyűjtött, közérthető módon megfogalmazott tények alapján a címzettek maguk dönthetnek majd arról, kívánnak-e élni a vakcina nyújtotta előnyökkel.

Csak biztonságos oltóanyagot kaphatunk

„Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Képünk illusztráció (Fotó: Zalai Hírlap)

Miközben az Európai Unióból is érkezhetnek oltóanyagok Magyarországra, hazánk előrehaladott tárgyalásokat folytat több keleti vakcinagyártóval. A cél, hogy minél előbb hazánkban bevizsgált, hatékonynak és biztonságosnak tartott oltást kaphassanak a magyar emberek a koronavírus ellen, mely már ötezernél is több honfitársunk halálát okozta.

Mobilapp segít már a fertőzés elleni védekezésben

Nem a hamarosan megjelenő mobilalkalmazás az egyetlen, amit a kormány fejlesztett a koronavírus-járvány idején. Százezernél is több ember használja már a VírusRadar nevű díjmentesen letölthető applikációt, melyet a felhasználók védelmére és a koronavírus megállítására terveztek. Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor az alkalmazással jelezhet a szakembereknek. Utóbbiak pedig értesíthetik azokat a felhasználókat a fertőzés-veszélyről, akik kockázatosnak ítélt időt töltöttek a Covid-beteg közvetlen közelében. Az alkalmazás ugyanis vezeték nélkül, úgynevezett BlueTooth-on keresztül gyűjti be a felhasználók egymáshoz való térbeli és időbeli adatait.

Ingyenes és önkéntes a vakcina

Orbán Viktor elmondta: a koronavírus elleni oltóanyag ingyenes és önkéntes alapú lesz, áprilisban pedig nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a vírus ellen.

A miniszterelnök szavai határozottan cáfolják azokat az álhírekeket, miszerint mindenki számára kötelezővé akarják tenni a védőoltást, ami ráadásul komoly anyagi terhet is jelent majd.

A leghitelesebb magyarországi koronavírus-információkat a kormány a koronavirus.gov.hu internetes oldalon teszi közzé.

 

És ezeket olvastad már?