Létrehozva: 2021.02.11.

Kilátástalan helyzetbe kerültek a lakástulajok a Mosoly utcában

Egyik napról a másikra kellett elhagyniuk lakásaikat egy XIII. kerületi társasház lakóinak, miután váratlanul életveszélyesnek nyilvánították az épületet. Az önkormányzat a bérlőknek ugyan megoldotta a lakhatást, de az ingatlanok között több magántulajdonban van. Azok pedig, akik egykor jelzáloghitellel vásárolták lakásukat, attól félnek, hogy elveszítenek mindent. Az incidensről a Metropol dr. Enzsöl Péter ügyvédet kérdezte.

Az épület rossz műszaki állapota évtizedek óta ismert volt, mégsem újították fel. A lakók és az önkormányzat addig mutogatott egymásra, míg végül a Budapesti Kormányhivatal egy napos határidőt adott a kiköltözésére. A lakók fele másik ingatlanba költözhetett, 14 család azonban télvíz idején nehéz helyzetbe került.

Visszás helyzet, halogatott felújítás

„A társasházzal járó kötelezettségek viselése a tulajdonosokat (lakókat) terheli. Ez azt jelenti, hogy ők kötelesek viselni a felújítások, kiadások költségeit” – mondta a Metropolnak dr. Enzsöl Péter ügyvéd. A társasház döntéshozó szerve a közgyűlés, ahol a lakók szavazhatnak, véleményt cserélnek, a feladatok intézésével közös képviselőt bíznak meg. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. 2018-ban a közgyűlés százszázalékosan megszavazta a felújítást – mondta el a lapnak egy nevét elhallgató lakó-, aki hozzátette, hogy ezzel nyomatékosították az épület rehabilitációjának igényét a szintén tulajdonos angyalföldi önkormányzat felé, azonban nem történt semmi. A Metropol megkereste a XIII. kerületi önkormányzatot is, ahol elmondták: az épület állapotáról tudtak a lakók, de mivel egységesen különböző okok miatt nem egyeztek bele a felújításba, így az évek alatt mégsem valósult meg.

Fotó: Metropol

Csak a bankkal tudnak egyezkedni a jelzáloggal terhelt ingatlantulajdonosok

A napilap beszélt az egyik lakóval, aki most az Önkormányzat által felajánlott bérlakásba tudott beköltözni, viszont kilátástalan a helyzete, hiszen lakhatatlan ingatlanán jelenleg is hiteltartozás van.

„Ha valakinek bankhiteles a lakása, tehát kölcsönt vett fel rá, az kötelmi jogviszony. Ő pénzt kapott, amit a meghatározottak szerint törlesztenie kell és ingatlana a fedezet. Ez azt jelenti, hogy fizetési kötelezettségét főszabályként nem befolyásolja az ingatlan állapota. Elsődlegesen a konkrét bankkal kötött szerződés pontjai irányadóak, ha tartalmaznak ilyen helyzetre rendelkezést. Ha nem, akkor érdemes leülni tárgyalni a pénzintézettel, hogy a kialakult vis maior helyzet miatt méltányossági alapon járuljon hozzá a díjfizetés felfüggesztéséhez, mérsékléséhez” – mondta dr. Enzsöl Péter.

Fotó: Metropol

A tulajoknak kellene finanszírozni az épület bontását?

Egy biztos, az épület jelen állapotában lakhatatlan és még jó idő mire eldőlhet sorsa. „A lakóknak mindenképpen össze kellene hívniuk egy rendkívüli közgyűlést. Az Önkormányzat, amennyiben lakástulajdonos, alapvetően ott van a közgyűlésen. Mindenképpen szükséges egy állapotfelmérés, hogy a lakások helyrehozhatóak-e vagy sem. A bontás hatósági kérdés, az Önkormányzat hatásköre a költségviselés meghatározása, jó lenne elérni, hogy a lakók ekkora trauma és veszteség után, többletköltségeket már ne viseljenek. A kérdés, hogy kié a felelősség, a ház állapotromlása kinek róható fel, volt-e olyan mulasztás, ami ehhez egyértelműen hozzájárult, esetleg figyelmen kívül hagyott felszólítás, amivel megakadályozható lett volna” – tájékoztatott az ügyvéd.

Fotó: Metropol

Évtizedes problémák: Az épület rossz állapotáról évtizedek óta tudni lehet, azonban a 90-es években így is privatizálták a lakások egy részét. Az évek során az épület állapota tovább romlott, ami újabb intézkedéseket igényelt. 15 évvel ezelőtt az épület elkezdett süllyedni, akkor egy beton papucsot tettek alá. 2013-ban az önkormányzat és a magántulajdonosok megegyeztek az épület felújításáról, aminek a költségeit az önkormányzat előfinanszírozta volna. A ház közgyűlése viszont csak 2018-ban szavazta meg a felújítást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kigyulladt pályával és nagy szenvedésekkel tért vissza az F1 Kínai Nagydíj

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

hirtv.hu

Megfenyegette egy baloldali aktivista a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

ripost.hu

Hajtóvadászat Budapesten: Halálos közlekedési balesetet okozott a gyorsforgalmin, most üldözi a rendőrség

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek