INSIDER

Most érkezett: újabb ország fogadhatja el a magyar oltási igazolást

Néhány napon belül megszülethet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodás. A múlt heti, gyulai magyar-román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan újabb ország fogadhatja el a magyar oltási igazolást, néhány napon belül megszülethet az erről szóló megállapodás – Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar napilap szerdai számában nyilatkozott erről.

„Magam is jeleztem Florin Citu miniszterelnöknek az egyezmény kérdését, de Bogdan Aurescu külügyminiszter is beszélt ez ügyben a kormányfővel, aki nagyon nyitottan állt az ügyhöz” – tájékoztatta a Krónikát Kelemen Hunor, az RMDSZ-elnöke.

Néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást. A politikus szerint még nem egyértelmű, hogy milyen formában születik döntés, tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén.

Kelemen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem. Az RMDSZ vezetője ugyanakkor elmondta: tájékoztatta Magyar Leventét, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok jelzéseiről, miszerint a Romániában kapott oltási igazolásuk ellenére sem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, illetve nem élhetnek az oltottaknak járó magyarországi kedvezményekkel.

magyar oltási igazolványt

Romániában is elfogadhatják a magyar oltási igazolványt (Fotó: MTI)

A Krónika emlékeztetett rá: jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akik a magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen. A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást. Magyarország eddig Montenegróval, Szerbiával, Szlovéniával és Bahreinnel kötött az egymás vakcinaigazolásait kölcsönösen elismerő, szabad utazásról szóló egyezményt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?