INSIDER

Most megmutatjuk, hogyan kell szavazni vasárnap

Még két nap, és eldől az ország sorsa: vasárnap lesznek a parlamenti választások. Összegyûjtöttük a hasznos tudnivalókat.
  • Szerző: Ripost

Vasárnap reggel 6 órakor kinyitnak a szavazóhelyiségek, és a csaknem 8 millió választópolgár eldönti, ki kormányozza a következő négy évben Magyarországot.

Ma, pénteken 16 óráig lehet még átjelentkezni

Ha valaki nem a hivatalos lakcíme szerinti körzetben akar szavazni, pénteken 16 óráig jelentkezhet át.

- Ezt megteheted az interneten is a valasztas.hu oldalon, vagy személyesen, papíron a helyi választási irodánál. Az illetékes iroda kikereshető a valasztas.hu/elerhetosegek oldalon. A postán feladott kérelmeknek is péntek délutánig meg kell érkezniük, tehát most feladni már késő.

- Csak az jelentkezhet át, akinek van magyarországi lakcíme.

 

Ma 16 óráig lehet mozgóurnát kérni

Kényelmi okokból nem szabad mozgóurnát kérni!

Ki kérhet mozgóurnát? Az, aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud elmenni szavazni, vagy akit fogva tartanak. A kérelmet ma 16 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodában, vagy vasárnap 15 óráig a szavazatszámláló bizottságnál, akár meghatalmazott segítségével is.

Mozgóurnát csak ugyanarra a településre és ugyanannak a szavazókörnek a területére lehet kérni, ahol amúgy szavazna a választó. Aki máshová kérne mozgóurnát, például mert kórházban fekszik, annak át kell jelentkeznie ma 16 óráig a fent leírt módon, ÉS kérnie kell a mozgóurnát is.

- Aki mozgóurnával szavaz, azt vasárnap felkeresi a szavazatszámláló bizottság két tagja az általa megadott címen.

 

Mikor lesz a szavazás?

Április 8-án, vasárnap 6 órától 19 óráig lehet szavazni.

Az országgyűlési választásokon minden nagykorú (18 év feletti, vagy házassággal nagykorúvá vált 16 éven felüli) magyar állampolgár részt vehet, kivéve azokat, akiknek bíróság korlátozta a választójogát gondnoksági eljárásban, vagy büntetőeljárásban.

 

Hová menjünk voksolni?

Arra a címre, amit a választási értesítő levélben megjelöltek – ez általában a „szokott hely”, vagyis ahol korábban is szavazni szoktak.

- Néhány településen, a szavazókörök kis részében változott a helyszín, így érdemes ellenőrizni az értesítőt!

- Aki nem találja az értesítőjét, keresse meg a helyileg illetékes választási irodát, ahol tájékoztatják, hogy hol szerepel a választási névjegyzékben.

- A szavazókörök listája fenn van az interneten is, a valasztas.hu/szavazokorok oldalon, vagy a valasztas.hu/szavazohelyiseg-kereso oldalon.

 

Mit vigyünk magunkkal?

Lakcímkártyát ÉS valamilyen személyazonosító iratot (személyi igazolványt VAGY útlevelet VAGY jogosítványt) mindenképpen vigyünk magunkkal! Fontos, hogy az irataink érvényesek legyenek! Lejárt iratokkal nem lehet szavazni. A választási értesítőt nem kötelező vinni.

Hogyan kell szavazni?

Mindenkinek két voksa van, ezért két szavazólapot kap: egy egyéni képviselőjelöltre ÉS egy országos pártlistára lehet szavazni. Aki korábban úgy döntött, hogy nemzetiségi listára szavaz pártlista helyett, akkor azt a szavazólapot fogja megkapni. A levélben szavazók csak pártlistára voksolhatnak.

 

Mikor lesz érvényes vagy érvénytelen a szavazat?

Csak egy jelöltre, illetve egy listára lehet voksolni: aki egy szavazólapon többre is szavaz, érvénytelen a voksa. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +), minden más érvénytelen!

- Csak az a szavazólap érvényes, amin van pecsét, így ezt ellenőrizzük voksolás előtt!

- Aki elrontja a szavazólap kitöltését, egy alkalommal kérhet helyette másikat a szavazatszámláló bizottságtól. A szavazatot érdemes a megkapott borítékba helyezni, és úgy dobni a szavazóurnába – de a boríték nem kötelező, csak az átjelentkezett szavazók esetében.

 

Lesz-e kampánycsend?

- Nincs kampánycsend, mint régen, így vasárnap is lehet kampányolni.

- Ez alól kivétel a szavazókör bejáratától számított 150 méteres körzet, így a voksolás helyszínéhez közel nem lehet zaklatni a választókat a közterületeken.

- Vasárnap már választási gyűléseket sem lehet tartani, és busszal sem lehet szállítani a választókat.

- Közvélemény-kutatásokat lehet végezni, de abba az épületbe, ahol a voksolás zajlik, tilos belépniük a közvélemény-kutatóknak. Nem zaklathatják a szavazókat, és csak a szavazás után, az épületből kilépőket kérdezhetik meg.

 

Hány képviselőről döntünk?
199 országgyűlési képviselő lesz a szavazás után. Közülük 106 egyéni választókerületből, 93 pedig pártlistáról kerül be a parlamentbe. A választás után az a párt, pártszövetség jelölhet miniszterelnököt és alakíthat kormányt, amelynek legalább 100 képviselője lesz.
Mikor lesz eredmény?
Vasárnap 19 órakor zárják a szavazóköröket, ekkor kezdik meg a voksok összeszámlálását, és teszik közzé a közvélemény-kutatók első becsléseit. Az eddigi tapasztalatok szerint vasárnap este 22-23 óra környékén már kiderül az előzetes eredmény.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?