Létrehozva: 2021.01.06.

Müller Cecília: A kormány dönt, de a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg még nem azonosították be a koronavírus új, gyorsan terjedő mutációját.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a napi adatokat, majd üdvözölte, hogy sokan kívánnak élni az oltás lehetőségével.

Bővítik az oltóközpontok körét, a városi kórházak is beléptek, egyelőre csak saját munkavállalóikat oltják, de tervezik, hogy a közeljövőben őket is kijelölik, hogy ők is oltassanak.

Tervezik a háziorvos kollégák bevonását is. Kérik az egészségügyben dolgozókat, hogy továbbra is éljenek a lehetőséggel, és minél hamarabb próbálják az oltást felvenni, hogy a későbbiekben oltóorvosként is elláthassák feladataikat. A háziorvosi rendelők alkalmasak a tömeges védőoltások lebonyolítására.

Másodikkörben a szociális otthonok, idősotthonok következnek a sorban, az igényfelmérés már elindult. Az intézményi orvosok minél előbb vegyék fel az oltásokat, hiszen utána ők készítik elő az oltási folyamatot, ami az intézményben fog zajlani. A lakók helyben tudnak majd oltakozni, ahogy az ott dolgozó ápolók is, mobil oltócsoportot küldenek ezekre a helyekre.

Idáig 21 ezer főt oltottak az oltóhelyeken Magyarországon. Idáig már 78 ezer főre elégséges oltóanyag érkezett az országba, és hetente újabb adagok fognak érkezni. A 21 ezer oltásnál mindössze 5 esetben történt valamilyen reakció: kiütéses, vagy izomremegéses tünet, és egyéb múló reakciók. Egyik sem súlyos, de mindegyiket részletesen kivizsgálják. A gyártó is vizsgálja ezeket, de az egészségügyi hatóság is.

Az elmúlt 24 órában 215 személlyel szemben intézkedtek rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Müller Cecília arra kérdésre, hogy a kormány január 11-e után meghosszabbítja-e a védelmi intézkedését, azt felelte, hogy azt a kormány fogja ismertetni, de azt gondolja, hogy az intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is.

Azt is elmondta, hogy jelenleg még nem azonosították be a koronavírus új, gyorsan terjedő mutációját.

Influenza elleni védőoltás jelenleg is van az országban, de további adatok is rendelkezésre fognak állni.

Az oltási tervnek megfelelően az egészségügyi dolgozók oltása mellett fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is. Elsőként csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

A mobil oltócsapatok az intézményen belül fogják elvégezni a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint. A négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével az előzetes igényfelmérés szerint. A négy intézményben összesen 447 fő dolgozó és 779 gondozott összesen 1226 személy jelentkezett az oltásra.

Az idősotthonok oltása kiemelten fontos, hiszen a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember, és kétszáz fölött van a dolgozók száma. Emlékezetes, hogy a járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá, ahol az első hullámban 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg.

Az újpalotai Olajág otthonban 160 fő a dolgozók száma és 376 gondozott él. A Baptista Szeretetszolgálat pécsi idős otthonában 237 fő a dolgozók száma és 480 idős ember él, a miskolci Őszi Napsugár Otthonban 165 fő a dolgozók száma és 437 gondozott él.

Az egészségügyi dolgozók kórházi oltópontokon zajló oltása mellett tehát az idősotthonokban is megkezdődik a védőoltás. Az igényfelmérések minden idősotthonban, fekvő ellátást nyújtó szociális intézményben megtörténnek. Arra biztatjuk a dolgozókat és az időseket, hogy védjék magukat és éljenek az oltás lehetőségével! Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg.

Egyre nagyobb az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt, már több mint egymillióan regisztráltak – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerda délután a Facebook-oldalán.

Dömötör Csaba videójában elmondta: az interneten 632 ezren regisztráltak, 391 ezren pedig postán küldték vissza a regisztrációs lapot.

Emlékeztetett arra, hogy az oltások december 26-án kezdődtek Magyarországon, részletes terv alapján. Jelenleg az egészségügyi dolgozókat oltják a kórházi oltópontokon.

Az államtitkár azt is közölte: már tartanak az előkészületek annak érdekében, hogy az idősotthonokban élők is mihamarabb megkapják a védettséget.

Mindenkit arra biztatnak, ha még nem tette meg, regisztráljon az oltásra – mondta Dömötör Csaba, hangsúlyozva, a vakcina a leghatékonyabb eszköz a koronavírus ellen.

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029 főre csökkent. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen. Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és már zajlik az előkészület idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltására. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban