Létrehozva: 2022.01.19.

Müller Cecília a koronavírus-járványról: „A betegségek 87 százalékát az omikron okozza”

Friss videóval jelentkezett a tisztifőorvos.

Müller Cecília a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik még nem kapták meg a védőoltást, hiszen minden koronavírus elleni oltás növeli a szervezet immunválaszát, így a védelmet is.

Dr. Müller Cecília
Fotó: MTI

Az országos tisztifőorvos azt javasolta, hogy minden 12 évesnél idősebb ember kérje a védőoltás harmadik adagját, ha a második dózis beadása óta négy hónap eltelt.

Müller Cecília közölte: mindenki kérheti az oltást a januári akciónapokon. Minden csütörtökön és pénteken délután, illetve minden szombaton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltáshoz jutni az oltóhelyeken, valamint a háziorvosoknál az előre megjelölt szombati napokon.

A szakember hangsúlyozta: akik átestek a betegségen, valamilyen fokú védettséget szereztek, de ez a védettség rövid ideig tart és nem elégséges. „Aki oltatlan, de átesett a betegségen, az ő számukra is a védőoltás jelenti a védelmet” – fogalmazott.

Az országos tisztifőorvos mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. Müller Cecília közölte, bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme.

Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta, hogy mindenkinek alkalma van az oltások felvételére az oltási akciónapok keretében akár oltóponton, akár háziorvosnál, Magyarországon továbbra is elérhető ötféle hatékony és biztonságos vakcina.

Sikeresnek nevezte az oltási akcióheteket és -napokat, hiszen több mint 300 ezren így kapták meg első oltásukat. „Azért biztosítjuk egyre szélesebb körben ezeket a lehetőségeket, hogy technikai, fizikai akadálya ne legyen az oltások felvételének” – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron variáns okozza, a vírus ezen mutációja egyre jobban terjed.

Müller Cecília hozzátette: az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma.

Hangoztatta: az, hogy ez a variáns nem okoz komoly tünetet, általánosságban igaz, de egyénekre soha nem lehet igaz. Hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, az függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

Elmondta, továbbra is fontos a higiénés szabályok betartása, de a specifikus védelmet elsősorban a védőoltások biztosítják.

Müller Cecília az 5-11 éves gyerekek oltásáról elmondta, bővítik e korosztály oltási lehetőségét is, hiszen hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így lehetővé teszik a gyerekek számára szombati napokon az időpontfoglalással történő oltakozást – ismertette.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust.

Hozzátette: ebben a szezonban egyelőre alacsony az influenzaaktivitás, azonban megítélni most még nem lehet, merre változik a megbetegedésszám. Vélelmezhető ugyanakkor, hogy idén sem lesz járvány. Ugyanakkor az influenzafertőzés csúcsa a január végi, február eleji időszakra esik.

Az influenza elleni védőoltást is mindenkinek ajánlja Müller Cecília.

Jelezte, az idei szezonban rendelkezésre álló, felnőtteknek szánt 1,3 millió adag, térítésmentes vakcina fele, a gyermekeknek adható vakcinamennyiség 60 százaléka fogyott el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így próbálták a kommunisták tönkre tenni a magyar történelmi filmeket

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot