INSIDER

Müller Cecília: a szúnyog és a kullancs nem terjesztik a koronavírust

Május 19-én, kedden is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs.
  • Szerző: Ripost

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a munkahely teremtésről és a munkahely megőrzési támogatásról adott tájékoztatást.
A kormány célja továbbra is az, hogy minél több munkahelyet meg tudjon menteni. Az elmúlt két hétben több mint 2700 cég jelentkezett a kormányzati bértámogatási programra. A legtöbb támogatást vidéken kérvényezték.

A kutatás-fejlesztést is támogatja az állam, eddig 8700 kutatás-fejlesztés területén dolgozó személynek tudtak segíteni.

A bértámogatási program 70 ezer ember munkába állását segíti! Újabb 80 milliárd forintos támogatási programot indított el az állam.

Müller Cecília az országos tisztifőorvos közölte: újabb 5 idős, krónikus beteg hunyt el, és 21-gyel, 3556-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak száma 467-re emelkedett, 1412-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Ismételten nyomatékosította, hogy akinek orvoshoz kell fordulnia, először telefonáljon. Az országos tisztifőorvos a családi háziorvosokat köszöntötte fel világnapjuk alkalmából.

Sem a szúnyog, sem a kullancs nem terjeszti a koronavírust, de mivel egyre többet tartózkodunk a szabadban, ezekről a veszélyekről sem szabad megfeledkeznünk - jelentette be Müller Cecília.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1

Magyarországon kb. 50 szúnyogfajt ismernek, amik nemcsak a vízparton jelentenek veszélyt, hiszen néhány centiméternyi állóvíz is elég több száz új lárva kikeléséhez. Egyre több mediterrán rovar telepszik le hazánkban, de nem indokolt a félelem a trópusi betegségektől. Elhanyagolható a járványügyi kockázat szempontjából, mert nincsenek olyan kórokozók, amelyeket tovább tudnának vinni hazánkban .

A kullancsok okozta veszélyre is figyelmeztetett az országos tisztifőorvos. Fontos a kullancsvizit a kirándulások után. Lágyék, térd és könyökhajlatban lehet megtalálni a bőrbe fúródott kullancsokat, amik a Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást terjesztik.

A kullancsot gyorsan el kell távolítani, attól nem kell félni, hogy a fej bennmarad, a potrohnak kell kikerülnie.

A szót Kiss Róbert rendőr alezredes vette át és a határátkelésekkel kapcsolatban adott tájékoztatást. Ha valakinek Szlovákiában van lakcímük és csak egy napot maradnak ott, nem kell házi karantént vállalniuk. Horvátországba már azok is átutazhatnak, akik egy napra szállást foglaltak.

10 394-re nőtt a hatósági házi karanténok száma, egyre többen veszik használatba a házi karantén applikációt.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

- ugyanazt a maszkot csak egy alkalommal viseljük

- ha mindketten egészségesek vagyunk, újra megölelhetjük veszélyes korban lévő családtagunkat

- még mindig indokolt a vásárlási idősávok betartása

- a személyi tisztaság fokozott betartására és a gyakori kézmosásra oda kell figyelni a home office-ból visszatérő alkalmazottaknak

- hat éven aluliaknak nem kell maszkot viselniük

- a játszóterek eszközeire nem veszélyesek az alkohol bázisú vegyszerek

- a játszótereken a szociális távolságtartás betartása elegendő

- orvosi igazolás kell a nyári táborokban részvevő gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?