INSIDER

Müller Cecília: többen gyógyultak, mint ahány új fertőzött lett

November 30-án, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert nyitotta meg az Operatív törzs tájékoztatóját. Közölte: 682 esetben kellett intézkedni a rendőröknek a maszkviselés megszegése miatt. A hétvégén 1293 személy szegte meg a kijárási korlátozást. 85 boltban kellett intézkedni a járványszabályok megszegése miatt. Továbbá 9 fő szegte meg a kutyasétáltatás szabályát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karantén ellenőrzések: 58 208 helyszíni azonosítás történt a hétvégén. Az e-ellenőrzést 3782-en vállalták eddig.

Dr. Müller Cecília
Fotó: YouTube – M1

Dr. Müller Cecíliai közölte: 5595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 151 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 63 860 fő, az aktív fertőzöttek száma 148 439 főre csökkent. 7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

Az utóbbi napokban a fertőzések számának a növekedésével sajnos számolni kell az elhunytak számának a növekedésével. Kiemelte: többen gyógyultak meg, mint ahány új fertőzött lett. Ez egy nagyon jó eredmény. Egy regisztrált fertőzöttet a 21. naptól tekintenek gyógyultnak.

„A kórházban ápoltak száma jelentős” – mondta az országos tisztifőorvos.

Fontos a védelmi szabályok betartása, ezen múlik az is, hogyan alakul majd a karácsony.Mint mondta a kormány hamarosan dönteni fog arról, hogy milyen karácsonyi ünneplés lehetséges majd. A járványgörbe esetében egyfajta lassulás látható, és abban bízik, hogy ez a görbe idővel kiegyensúlyozott lesz.

Arra is kitért, hogy akik tesztelésre várnak, előtte 2-3 órával korábban már ne egyenek és igyanak. Kedden fognak részletesen beszámolni a célzott tesztelés első hetének eredményéről.

Kérte: az idősek a számukra kijelölt idősávban vásároljanak, ha pedig van lehetőségük, kérjenek meg fiatal családtagot a vásárlásra!

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Azt kérik a 65 éve feletti korosztály 9 és 11 óra között menjen hétköznap vásárolni

- A magyar állampolgárok, akik külföldön üzleti és kereskedelmi tevékenységet folytatnak, és ezt igazolják, nem kell karanténba vonulniuk

- Magyarországon 78 intézményben látnak el koronavírusos betegeket. A leginkább leterhelt helyek között van a debreceni, a miskolci és a nyíregyházi kórház, valamint a Semmelweis Egyetem.

A horvát kormány hétfői ülésén szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter.

A belügyi tárcavezető kifejtette: azon európai uniós országok állampolgárai, amelyek zöld besorolású tagállamból érkeznek Horvátországba, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. Jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik – jegyezte meg Bozinovic. Az új protokoll alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban.

A horvát belügyminiszter kiemelte ugyanakkor, hogy a nem uniós állampolgárok, néhány kivétellel nem utazhatnak be Horvátországba.Vili Beros egészségügyi miniszter ismertette azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint 500 kunára (24 000 forint) büntetnék azokat a fizikai személyeket, akik nem viselnek maszkot, valamint 10 ezer kunára (500 ezer forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magán összejöveteleket szerveznek. A rendeletet még a parlamentnek is el kell fogadnia. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

Zdravko Maric pénzügyminiszter bejelentette: az állam 4000 kuna (190 ezer forint) fizetést ad azoknak a munkavállalóknak, akik a válságstáb intézkedései miatt nem dolgozhatnak, a munkáltatókat pedig felmenti a járulékfizetés alól. A likviditás megtartása érdekében úgynevezett Covid-hiteleket is kínálnak, összesen 1,3 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) értékben. Azon vállalkozások számára pedig, amelyek forgalma 60 százalékkal esik vissza a tavalyi évhez képest, fedezi költségei egy részét.
Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét.

És ezeket olvastad már?