INSIDER

Müller Cecília: ez kell ahhoz, hogy minden szolgáltatás újra elinduljon

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az utóbbi két hétben kedvezőek a magyar járványügyi adatok – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Ahogy érkezik a vakcina, úgy hajtjuk végre a beadásokat – tette hozzá. Több oltóponton zajlik a védőoltások beadása: eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: M1

Hétfőn 11 115, ma pedig több mint 25 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-vakcina érkezett. A Moderna-vakcinából pedig 9 ezer ember oltására elegendő fog érkezni a hétvégén – mondta a tisztifőorvos. Nagyon alacsony az eddig beoltottak száma ahhoz, hogy az óvintézkedéseken enyhíteni lehessen.

A halálos áldozatok esetében négy százalékra tehető azoknak a száma, akiknél nem volt alapbetegség – mondta Müller Cecília. Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyagot beszerezzünk Magyarországra, csak a tömeges oltások megkezdésével lehet a járványhelyzeten nagymértékben javítani – tette hozzá.

Elmondta, hogy az idősotthonokban, és más bentlakásos intézményekben is lesz lehetőség az oltásokra. Eddig 80 intézménybe sikerült eljutni, mivel csak ennyi oltás volt eddig.

Müller Cecília elmondta, hogy az idősek esetében a legmagasabb a halálozási arány, ezért kell őket elsőként beoltani. Közölte, hogy a tömeges oltás fog minket egy olyan járványügyi helyzetbe hozni, amikor mindenféle szolgáltatás újraindulhat. Mindenki erre törekszik, hogy ez megtörténhessen. A kedvező járványügyi adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?