INSIDER

Müller Cecília ezt mondta a Ripostnak a liftek használatáról

Legalább óránként kéne takarítani a lifteket vírusölő szerekkel.
  • Szerző: Ripost

„Beszállhatunk-e a liftbe, ha már van bent valaki, vagy csak az egy háztartásban élők utazzanak együtt? Kinek és milyen gyakran kell fertőtlenítenie a lifteket?” – kérdezte a a társasházban lakók nevében.

Dr. Müller Cecília válaszában kiemelte: fertőző beteg semmiképp ne használja a liftet, de a lépcsőházat sem!

Budapest, 2020. április 10.
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
MTI/kormany.hu
Fotó: kormany.hu

A lift is zárt tér, tehát tartanunk kellene a másfél méteres távolságot, ami általában lehetetlen, ezért jobb, ha csak az egy háztartásban élők utaznak együtt. A liftek takarításáról, fertőtlenítéséről a társasháznak, illetve a lift üzemeltetőjének kell gondoskodnia, a tiszti főorvos azt ajánlja, ez óránként történjen meg. A hagyományos tisztítás, felmosás mellett vírusölő fertőtlenítővel töröljék át a kilincset, a gombokat, azokat a részeket, amiket gyakran megérintünk. Ha valaki kesztyűben használja a liftet, a kesztyűt hazaérve dobja ki vagy ha pamutkesztyű, forró vízzel fertőtlenítse.

A tiszti főorvos kitért arra is, hogy aki vidéken, ahol ez már engedélyezett, játszótérre viszi a gyermekét, vigyen magával fertőtlenítő kéztörlőt és gyakran törölje meg a gyermek kezét, illetve törölje át használat előtt a játék fogantyúját elővigyázatosságból. A játszótereket is kiemelt figyelemmel kell tisztán tartaniuk a fenntartóknak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?