INSIDER

Müller Cecília megszólalt a harmadik oltás kapcsán

Hétfőn is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Itt vannak a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információk.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját és közölte a legfrissebb rendőri intézkedéseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az elmúlt hétvégén 1911 ember szegte meg a kötelező maszkviselés szabályát. Továbbá 2974 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

45 132-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3121 ellenőrizhető mobilon.

Voltak rendkívüli esetek is a hétvégén. Visegrádon egy kalandparkban két vendéget találtak, ezért eljárás indult a cég ellen. Pénteken a Békés megyei Szarvason egy kocsmát fél évre ideiglenesen bezártak, mert többen ott fogyasztottak. A ferencvárosi Nehru-parkban egy 14 fős csapatra csaptak le a rendőrök, míg Pestszentlőrincen egy 12 fős rendezvényre.

Az országos tiszti főorvos közölte: a legfrissebb járványügyi adatokat.

„Az egyéni védelmet csak a vakcina felvétele biztosítja, míg a közösségi védelmet az, hogy minél többen felveszik az oltást” – jelentette ki Müller Cecília.

A jelenlegi helyzet szerint hétfőn 34 ezer Moderna-vakcina érkezett, kedden pedig 288 040 adag Pfizer fog, továbbá még a héten orosz és kínai oltóanyagok is érkezni fognak.

Sok kisgyermek örült, hogy újra iskolába mehet
Fotó: metropol

A védelmi intézkedések hatására javulnak a járványügyi adatok. Kicsit csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, de még mindig sokan vannak kórházban. Megköszönte az embereknek, hogy húsvétkor fegyelmezettek voltak, mert emiatt is javulnak most a számok!

Müller Cecília közölte, hogy minden iskolában, ahol kérték, megtörtént a honvédség által a fertőtlenítés. Kérte, csak egészséges és tünetmentes kisgyermekeket vigyenek a szülők az iskolákba, óvodákba.

Felhívta a figyelmet az osztálytermek rendszeres szellőztetésének fontosságára. A pedagógusok soron kívüli beoltását befejezték a hatóságok. Összességében 200 ezer pedagógus van beoltva soron kívül.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy mindenki bízzon a gyártókban. Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk, hanem most kell védetté válni a vírussal szemben. Ráadásul az oltást követően az ellenanyagszint mérése semmiképpen nem pontos.

Az összes vakcinát a világon veszélyhelyzeti körülmények között engedélyezték. Éppen ezért lehet, hogy mindegyik védőoltásból kell majd egy harmadik oltás. Hogy szükség lesz-e „harmadik vagy akárhányadik emlékeztető oltásra”, arról szerinte nincs elég adat és tapasztalat.

Nem lenne rendhagyó esett a több oltás, ugyanis a kullancsoltásnál is 3 és 5 évente ismételni kell.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?