INSIDER

Müller Cecília: húsvétig minden regisztált személy megkaphatja a védőoltást

Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert rendőralezredes felhívta a figyelmet, hogy március 15-ig maradnak a korlátozó intézkedések. A tegnapi napon 119 személy szegte meg a kötelező maszkviselés szabályát, 345-en pedig a kijárási tilalmat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a vírus variánsok, legfőképp a brit mutáció miatt exponenciálisan nő a fertőzöttek száma. Jelenleg a harmadik hullám jelentősen emelkedő szakaszában vagyunk.

Fotó: M1 – YouTube

Müller Cecília közölte: 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 120, többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta.

Kihangsúlyozta, hogy a Magyarországon jelenlévő vakcinák mind biztonságosak. Az egészségügy célja, hogy húsvétig szeretnének minden regisztrált személyt beoltani. Épp ezért kérte, hogy akik még eddig nem tették meg, regisztráljanak az oltásért.

„A harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk. Ezt csak akkor tudjuk megfordítani, és megtörni, ha az egyéni és csoportos védelmünket biztosítjuk” – mondta Müller Cecília.

Párhuzamosan és folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, egy időben többféle vakcina van az országba, így megoldható mindenkinek az oltása, aki kéri.

Jó hírekkel is szolgált, egy izraeli tanulmányból kiderült, hogy már az első védőoltás beadása után 75 százalékos védettséget biztosít a vakcina, és 98,9 százalékkal kisebb az elhalálozás esélye.

Az AstraZeneca oltásával kapcsolatban azt vizsgálják, hogy változtassanak-e az alkalmazáson, és a két oltások között négy hétnél is több legyen-e, mert akkor a tapasztalatok szerint az immunválasz hatásosabb lesz.

Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és minden érintettnek, hiszen már több mint fél millió embert sikert beoltani. Kérte, hogy ebbe a pozitív irányba haladjunk együtt tovább.

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra! A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adunk részletes tájékoztatást.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen,

Emellett továbbra is kérjük a védelmi intézkedések betartását! A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?