INSIDER

Müller Cecília: Időben felkészültünk, ezért nem kell félni a kórházak telítődésétől

Bár a világ számos helyén az egészségügy túlterheltsége figyelhető meg, Magyarországon nem kell tartani ettől.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília elmondta, a védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, el tudnak látni minden beteget. „Továbbra is az a vezérlő elv, hogy a betegeket oda szállítják, ahol a szükséges ellátás a legmagasabb színvonalon érhető el” – hangsúlyozta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az első vonalbeli intézmények folyamatosan tájékoztatják a mentőszolgálatot, így ők azonnal tudják, hova lehet vinni a covidos betegeket. „A mentőszolgálat olyan információk, eszközök birtokában van, hogy el tudják dönteni, kinek milyen kezelésre, és hol van szüksége. Ez nagy fontos, mert a világ számos helyén az egészségügy túlterheltsége figyelhető meg. Magyarországon nem ez a helyzet, mert időben, előre eltervezetten felkészültünk – mondta.

A második vonalban lévő intézmények közül is többen beléptek már a rendszerbe, ezek főleg egyetemi klinikák, de további kijelölések is történtek.

Sajnálja, hogy több hírportál is átvette azt a hírt, hogy nincs meg a nyilvántartásban egy 68 éves koronavírusos elhunyt, miközben ez nem igaz.

„Kérem, hogy segítsük egymás munkáját, éppen elég feszültség gyűlik össze a világban, felesleges a feszültség mesterséges gerjesztése, szaporítása”

– mondta.

Az őszi szünetben tervszerűen zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás az iskolákban, van, ahol a honvédség is segít.

A tesztelési kapacitás „folyamatosan nő” Müller Cecília szerint, örömmel tájékoztatott arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatokat végzők közé.

„Semmilyen kapacitási határ nincsen, akinek szüksége van rá, mindenkinél elvégezzük a vizsgálatokat, természetesen térítésmentesen, járványügyi érdekből” – emelte ki.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy 73 óvodában van rendkívüli szünet, megelőzésként, hogy ott ne terjedhessen a vírus.

A szociális intézményeket is folyamatosan vizsgálják. 1600 intézmény közül 96 érintett. 6 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt. Az ellátott gondozottak számát tekintve azt mondhatjuk, hogy a 6 százalékuk érintett.

Az influenzaoltásról is szólva mindenki türelmét kérte, mint mondta, az ellátás folyamatos, ha egy praxisban elfogyott az oltóanyag, kérnek újakat. Egy napon 10-15 embert oltanak be az orvosok általában. Kétféle vakcinát használnak, az egyik, a felnőttek részére adható 3 komponensű vakcinát Magyarországon gyártják. A másik vakcina import, melyet a héten szállítják majd ki. Azt is elmondta, hogy 104 ezer vakcina áll jelenleg rendelkezésre.

Az influenzajárvány kibontakozása január végén, február elején várható, így még senki sem késett el, ha oltatni szeretné magát.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese jelezte, újra változtak egyes járványügyi szabályok, többek között a karanténkötelezettség szabályai is azok számára, akik külföldről hazatérve kényszerülnek karanténba. A mentességet lehetővé tévő tesztelés szabályait is pontosították.

Kiss Róbert rendőr alezredes MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

„Emelkedtek a helyszíni bírságok összeghatárai is a szabályszegők számára” – tette hozzá. A legmagasabb összeg immár 150 ezer forint.

Az elmúlt napon 68 rendőri intézkedés történt járványügyi szabályok megszegése miatt, ezek közül 12 volt tömegközlekedési eszközökön a helytelen maszkhasználat miatt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?