INSIDER

Müller Cecília: megkezdődik az elmaradt védőoltások pótlása

Május 21-én, csütörtökön is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Kis Róbert a mai napon bekövetkezett, határátkeléssel kapcsolatos forgalmi változásokkal nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Reggel hat órától megnyitott a román-magyar határ.

A Liszt Ferenc repülőtérre érkező, vagy oda utazó román állampolgárok mentesülnek a hatósági házi karantén alól. Áthaladásukat azonban szigorú szabályokhoz kötik, például csak a benzinkutaknál és pihenőhelyeken állhatnak meg, de minél hamarabb el kell hagyniuk Magyarország területét.

Az osztrák határon a magyarok is beléphetnek, ha tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek koronavírussal. Végezetül hozzátette: 11 103-an vannak hatósági házi karanténban.

Müller Cecília az országos tiszti főorvos közölte: meghalt 3 idős, krónikus beteg, és 43-mal, 3641-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak száma 473-ra emelkedett. 1509-en már gyógyultan távoztak a kórházból. 510 embert ápolnak jelenleg kórházban a betegség miatt.

Jó hír: csökken a fertőzöttek száma!

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet, vagyis a járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani.

Megkezdik az elmaradt két védőoltás beadását az iskolás fiúknak és lányoknak. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatást az iskolák és a szülők is a mai naptól kezdve meg fogják kapni.

A járvány miatt a Hepatitis B-vírus és a HPV-vírus elleni védőoltás második, tavaszi kampánya maradt el, ezt pótolják most. A HPV-oltás 41 ezer hetedikes lányt érint, még a májgyulladás elleni védőoltást 98 ezer fő fogja megkapni.

Várhatóan majd május 25-től júniusig lehet hozzáférni az oltásokhoz.

És ezeket olvastad már?