Létrehozva: 2020.11.23.

Müller Cecília: megkezdték a tanárok tesztelését, ezek a legfontosabb tudnivalók

November 23-án, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

A hétfői tájékoztatot Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyitotta meg. Ismertette az óvodák és iskolák jelenlegi helyzetét. 71 általános iskolában és 136 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet. Az eddigi tapasztalatok alapján a tanulók között 95 százalékban, a tanárok esetében pedig 97 százalékban 1-5 fő megfertőződött.

Hétfőn kezdetét vette az oktatásban az ingyenes tesztelés. Ez önkéntes alapú. Ha valakit fertőzöttként azonosítanak, akkor azonnal intézkedni fognak, és rendkívüli szünetet vagy digitális oktatás rendelhetnek el.

Az országos tisztifőorvos közölte: 3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő. 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: koronavírus.gov.hu

Hozzátette: célzottan tesztelik a szociális és közoktatási intézményekben dolgozókat. Antigén tesztekkel végzik a szűrést. Eredmény 15-20 perc után várható. Összesen 191 ezer fő tesztelése történik meg péntekig.

Pozitiv eredmény esetén a háziorvost kell értesíteni és mindenképp otthon kell maradniuk az érintetteknek. Értelemszerűen ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, minthogyha PCR vagy háziorvos által kiutalt teszt azonosította volna őket.

A házorvosoknál elérhető az influenza elleni védőoltás. Leginkább a fővárosban igényeltek újabb adagot és néhány nagyobb vidéki városban, ezeket hamarosan kiszállítják.

Biztató jel, hogy az oltóanyagok fejlesztése intenzíven zajlik, van olyan vakcina, amellyel már az idén elkezdik az oltást, de tömegesen csak 2021 első negyedévében indul majd az oltás. Hat szűrőbusz is segíti a mintavételt, amikhez csak a mentőszolgálat által értesített személyek mehetnek.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az elmúlt hétvégén 1022 személy ellen kellett intézkedniük maszkviselés megszegése miatt. Összesen hat vendéglátó helyet zártak be. 1244 személy szegte meg a kijárási tilalmat a hétvégén.

Több mint 50 ezer hatósági házi karantént ellenőriztek az elmúlt időben, 16 ezer újat rendeltek el. Továbbá 42 071 van jelenleg érvényben.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- vizsgálat esetén az orvos adhat igazolást a kijárási tilalom időszakában

- a koronavírus ellenáll a hidegnek is, így nem várnak különösen nagy változást

- a korlátozó intézkedések hatása csak két hét leteltével látszódnak

- nincs meghatározva a koronavírusos elhunytak temetése

Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ez az 1-8. évfolyamon tanító intézmények kevesebb, mint három százalékát jelenti – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, aki szerint az iskolák működésének fenntartása a cél.

Maruzsa Zoltán azt közölte, hogy 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény.

Az óvodák közül 314-ben kellett valamilyen rendkívüli intézkedést bevezetni hétfőre, ez az óvodák mintegy tíz százaléka, és 178 óvodai csoportot érint – ismertette.

Közlése szerint a fertőzöttek száma 12 éves életkorig továbbra is alacsony, a napi esetszámoknak mintegy négy százalékát teszi ki.

Az eddigi iskolai és óvodai fertőzések tapasztalatai szerint az esetek 51 százalékában egyetlen tanuló fertőződik meg, míg a pedagógusok esetében ez az arány 63 százalék. Az előbbi csoportban az esetek 95 százalékában, utóbbiban pedig 97 százalékában egy és öt között marad a fertőzöttek száma – összegezte az államtitkár.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, a hétfőn kezdődött és péntekig tartó célzott tesztelésen a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban mintegy 191 ezer dolgozót tesztelnek ingyenesen, önkéntes alapon. Ha fertőzöttet találnak, az eddig alkalmazott tanügyi intézkedéseket, a rendkívüli tanítási szünetet vagy a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetését rendelhetik el.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a cél, hogy „pontos képünk legyen az átfertőződöttségről, lépjünk ott, ahol szükséges és ezáltal az iskolarendszer a lehető legnagyobb biztonságban működhessen tovább”.

Átfogó értékelést a tesztelés eredményéről annak lezárását követően, várhatóan a jövő héten adnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast