Létrehozva: 2021.01.03.

Müller Cecília: nem dőlhetünk hátra, a pandémia továbbra is zajlik

Miközben újabb és újabb kedvező bejelentések érkeznek a koronavírus elleni vakcinákról és a szakemberek szerint akár nyárra fellélegezhetünk, addig is fontos, hogy is betartsuk az óvintézkedéseket. A kormány a jövő héten dönt a január 11-éig érvényes szigorú járványügyi intézkedések jövőjéről.

Miközben 2021 első napján tovább mérséklődött az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, mely 40 ezerrel kevesebb a december 19-én közzétett 198 785 esethez képest, a friss fertőzöttek száma ijesztően megugrott. Miközben december 28-án 609 új napi fertőzöttet regisztráltak, szilveszterkor és Újév napján 2700 feletti friss esetszámot jelentettek. Mindezek alátámasztják Müller Cecília szavait: nem dőlhetünk hátra, mert a pandémia továbbra is zajlik.

Január 11-éig biztosan maradnak a szigorítások

Várhatóan a jövő héten bejelentik, lesz-e változás január 11-e után az érvényes járványügyi intézkedésekben. Addig is este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, az üzletek legkésőbb 19 órakor zárnak és kötelező a boltokban, áruházakban, valamint a tömegközlekedési eszközökön a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Az üzletekben ajánlott a közösségi távolságtartás betartása, melyet sok helyen a pénztáraknál matricákkal segítenek. A mozik, uszodák, konditermek, szórakozóhelyek zárva tartanak, a vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre adhatnak ételt.

Fotó: Löffler Péter
Dunántúli Napló

Oltják a magyar egészségügyi dolgozókat

Mintegy 80 ezer vakcina érkezett már Magyarországra, mellyel országszerte húsznál is több oltóponton oltják az arra jelentkező, frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozókat.

Az országos tisztifőorvos szerint a vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépést jelent a járvány elleni védekezésben. „Ezzel emberi életeket fogunk tudni menteni” – fogalmazott Müller Cecília. Oroszországból 6000 vakcina érkezett hazánkba tesztelésre.

MTI/Czeglédi Zsolt

Már 600 ezren regisztráltak

Továbbra is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon, illetve a nyugdíjasok levélben kapnak regisztrációs lapot, amit díjmentesen küldhetnek vissza. Az ingyenes és önkéntes oltás kapcsán az operatív törzs megjegyezte: az év első felében várhatóan újabb oétóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Karikó Katalin: nyáron valószínűleg visszatérhetünk a normális élethez

Fotó: Facebook

A Közmédia Év Embere Díjjal kitüntetett magyar biokémikus, akinek szabadalmára épül a Pfizer-BioNTech vakcina, úgy fogalmazott a spanyol La Pais napilapnak: „Ezek az oltások kiszabadítanak minket ebből a pandémiából. Nyáron valószínűleg visszamehetünk a tengerpartra, a normális életbe.”

Márpedig, ha a szakember ennyire bizakodó, akkor nekünk is érdemes reménnyel tekinteni az idei esztendőre. Anélkül persze, hogy az engedélyezett vakcinák ténye már most, a valós beoltás előtt hamis biztonságérzetet adna.

Szabálykövetésre intenek a módosult vírusok

Újabb országokban jelentek meg az elsőként Angliában és Dél-Afrikában azonosított koronavírus mutációk, melyek a korábbinál sokkal fertőzőbbek. Már Svájcban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Tajvanon is találtak belőlük.

A BioNTech-Pfizer közölte: hat hét alatt tovább tudják fejleszteni az oltóanyagukat, ugyanakkor a vakcinájuk nagy valószínűséggel az új típusú koronavírus erősebben fertőző mutációjával szemben is védettséget ad.

Egy biztos: a fertőzőbb mutációk megjelenése is arra figyelmeztet, hogy továbbra is vegyük komolyan és tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Újabb vakcinák kaptak engedélyt

Feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája. A klinikai tesztek időközi elemzése alapján 79,34 százalékos védelmet nyújtó oltás az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embert a koronavírussal szemben.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

Tilos a családlátogatás a szlovákoknál

Még családlátogatás keretében sem találkozhatnak a különböző háztartásban élők január 24-éig Szlovékiában – az újévkor életbe lépett szigorúbb kijárási korlátozások miatt. A templomokat bezárták, a nyílt utcán tilos az ételfogyasztás. A szlovák egészségügyi miniszter szerint kórházaikban kritikus a helyzet. Olaszországban január 4-éig a legmagasabb fokozatú járványintézkedések léptek életbe, az egész napos kijárási tilalom mellett leáll a kereskedelem és vendéglátás leállítását. Ausztriában szintén január 4-éig 24 órás kijárási korlátozást vezettek be. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezár az összes kereskedelmi egység.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Hajdú Péter: Borzasztó helyzetben van Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten