INSIDER

Müller Cecília: Olyan gyorsteszt is létezik, ami az influenzavírust elkülöníti a koronavírustól

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a múlt héten lezárult a célzott gyorstesztelés első köre. 181 ezren tesztelték magukat, a pozitivitás csupán 2,44 százalék volt. A bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb részvételi arány, több mint 70 százalékos. Az óvodai dolgozóknál is 74 százalékos volt a részvételi arány, közülük 811-en bizonyultak pozitívnak. A gyorstesztelés második köre már zajlik, és aki még nem tette meg, éljen a lehetőséggel – tette hozzá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

György István közölte, hogy a következő körben az államigazgatási dolgozók célzott tesztelése is elindul majd. Elmondta azt is, hogy a tesztelésben részt vevő egyetemistákat semmilyen hátrány nem érheti, minden ezzel ellentétes állítás álhír.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy hosszas munka eredményeként vonták be a PCR-tesztek mellett a gyorsteszteket is a tesztelésbe. Hozzátette, hogy az igazolt fertőzöttek száma folyamatosan nőni fog akár a mai napon is, mivel most viszik be az országos tesztelési eredményeket.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nagyon nagy fejlődés van a piacon a tesztek tekintetében is. Így olyan gyorsteszt is létezik, ami az influenza-vírust különíti el a koronavírustól. Elmondta, hogy egyelőre oltásra alkalmas vakcina nem áll rendelkezésre, de hamarosan le lehet adni az igényeket.

„Nincs még oltás, senki nem késett le semmiről. Hamarosan megjelenik a vakcinainfo.gov.hu portálon egy igényfelmérő felület. Ez informatív lesz számunkra, hogy az oltóhelyeket meg tudjuk tervezni. Az egészségügyi ellátórendszer első körben részesül majd vakcinából, ezt követően megfelelő sorrendiség lesz, a krónikus betegek elöl lesznek. Az igényeket mi is szeretnénk majd látni. Türelmet kérünk ehhez!„ – mondta az országos tiszti főorvos.

 

És ezeket olvastad már?