Létrehozva: 2021.04.26.

Müller Cecília: hatalmas mennyiségű vakcinaszállítmány érkezett

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma már a 3,6 millió főt is átlépte.

Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját április 26-án, hétfőn.

A hétvégi nyitás során a rendőrség azt tapasztalta, hogy a lakosság többsége együttműködő volt – mondta Kiss Róbert.

Fotó: facebook

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 2137 esetben intézkedtek a rendőrök. 915 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Péntek éjjel egy nyíregyházi apartmanházban intézkedtek csendháborítás miatt.

Felhívta a figyelmet, hogy amint az oltottak száma eléri a négymilliót, újabb változások lépnek életbe. A kijárási tilalom kezdete kitolódik majd éjfélre, az üzletekbe pedig 23 óráig lehet majd vásárolni. Jelentősebb változás lesz, hogy igazolvánnyal rendelkezők számára kinyitnak az éttermek belső részei, a szállodák, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, könyvtárak, edzőtermek, uszodák.

Müller Cecília az Operatív Törzs sajátótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

Hatalmas mennyiségű oltóanyag érkezett az országba, szombaton 600 ezer Sinopharm-vakcina jött Kínából. A minőségi és mennyiségi ellenőrzés után vasárnap ki is szállították az oltópontokra és a háziorvosoknak is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy már több mint 3,6 millió ember kapott legalább egy oltást. Felhívta a figyelmet, hogy a kínai vakcina egy inaktivált, teljes elölt vírust tartalmaz. Ezzel kapcsolatban az is kiderült, hogy a magyar vakcinát is inaktivált vírus alapján fejlesztik ki.

Az országos tiszti főorvos szerint a különböző variánsokkal szemben is hatékony lesz a kínai vakcina, egyelőre még zajlanak a vizsgálatok ezen a téren. Nagyon jól teljesít az online időpontfoglalás portálja, az eeszt.gov.hu.

A WHO az üzente, hogy senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincsen biztonságban. A saját egészségünk megtartásán túl felelősek vagyunk mások egészségéért is„ – mondta Müller Cecília. A napokban az oltóbuszok Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járnak.

”A járvány továbbra is velünk van„ – mondta Müller Cecíia.

Az indiai mutáns okozza a legnagyobb járványt Indiában, és a kórokozók nem ismernek határokat. Európában Svájcban is megjelent már ez a variánst. A virológusok szerint az itthon használt öt vakcina védelmet nyújt az indiai mutánssal szemben is.

Az országos tiszti főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a teraszok nyitása után továbbra is felelősséggel tartozunk egymásnak. Közterületen maszkot kell viselni és a higiéniai szabályokat be kell tartani.

A szennyvízminták azt mutatják, hogy a legtöbb városban csökkenőben a vírus örökítőanyagának a mennyisége, egyedül Debrecenben mértek stagnálást.

A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:

- A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

- Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

- A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

- A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az oltási programban való részvétellel és a védelmi szabályok betartásával részt vesz a járvány elleni összefogásban.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

vg.hu

Toplista: egy ötfős csoport mindent visz a magyar tőzsdén, fasorban sincsenek az állampapírok

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

mindmegette.hu

Az 5 legjobb cukkinifasírt, ha a húsos ételeket nem kívánod

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók

INSIDER

Hajrá, magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében