Létrehozva: 2020.10.01.

Müller Cecília: ha valaki fertőzött lesz, ne essen pánikba

Október 1-jén is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs.

Kiss Róbert rendőralezredes bejelentette, hogy meghosszabbították a határzárat.

Külföldi állampolgár csak akkor léphet be Magyarország területére, ha aláveti magát az orvosi vizsgálatoknak. A tranzitfolyosóról nem szabad letérni, a kijelölt pihenőhelyeken és benzinkutakon szabad csak megállni, és 24 órán belül el kell hagyni az országot. Megemlítette, hogy október 1-jétől életbe lépett az iskolákban a hőmérséklet mérés, ami az intézmény összes alkalmazottjára is érvényes, nemcsak a diákokra.

Budapest, 2020. április 10.
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
MTI/kormany.hu
Fotó: kormany.hu

Dr. Müller Cecília közölte a friss adatokat: 848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Dr. Müller Cecíliai kihangsúlyozta, hogy a mintavétel előtt ne fogyasszunk se innivalót, se ennivalót, mert az lesodorhatja a vírust és nem mutatja ki a teszt. Ha észleljünk magunkon a tüneteket, akkor azonnal hívjuk fel háziorvosunkat.

Ha elmúlnak a tünetek, akkor 10 nap múlva hagyhatjuk el leghamarabb az otthonunkat. Azonban ha később újra jelentkeznek a tünetek, akkor onnantól újra kell számítani a lappangási időt és ismételten értesíteni kell a háziorvost. Kérte, hogy senki ne essen pánikba, ha felismeri magán a koronavírusra utaló jeleket, és akkor sem ha pozitívnak bizonyul.

A PCR-tesztelés elrendelését nem korlátozzák, a háziorvosok a gyanús esetekhez mindig kirendelhetik a mintavételi egységeket.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- a felnőttek esetében is a 37,8 fok a döntő

- huszonöt idősotthonban van jelen a fertőzés, ezek közül kettő olyan, amely az első hullámban is érintett volt.

Meghalt 16 beteg. Az aktív fertőzöttek száma 20 410, írja a kormányzati tájékoztató portál.

848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, írja a portál. Meghalt 16 beteg, így az áldozatok száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az áldozatok 53%-a, a gyógyultak 37%-a budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az Operatív Törzs jelenleg 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei - fotó

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Az Európai Bizottságnak van egy kiváló terve: mindenkit úgy csuklóztatna, ahogy Magyarországot

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Ukrajna csúnyán hoppon maradt az F-16-osok ügyében + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

INSIDER

Németországban veszett nyoma Daninak, talán Te is segíthetsz megtalálni