INSIDER

Meglepő hír: az emberi szervezetben négy különböző koronavírus is jelen van

Alig vártuk, hogy véget érjen a járvány második hulláma, erre beköszöntött a harmadik, aminek a brit mutánsvírus az oka. De nem kezdődik minden elölről, mert a vakcinák mind hatékonyak ellene – az a fontos, hogy minél többen beoltassuk magunkat.
 • Szerző: Ripost

Világszerte egyre nagyobb az aggodalom a mutáns vírusok miatt. Rusvai Miklós virológus igyekszik megnyugtatni mindenkit: mint mondta, bár a vírus még jó ideig velünk marad, idővel megszelídül majd, éppúgy, mint az influenza.

Rusvai Miklós minden fontos információt elárult a mutáns vírusokról

Rusvai Miklós minden fontos információt elárult a mutáns vírusokról

Több mint 10 ezer mutáció létezik

„A bizonyított mutációk száma már meghaladja a tízezret, de ezek közül csak néhány lett híres. Ezek azok, amelyeknél a vírus valamely számunkra fontos tulajdonsága megváltozott” – mondta a Metropolnak Rusvai Miklós.

Bár Magyarországon még csak a brit variáns jelent meg, érdemes számolni a dél-afrikai és a brazil mutánssal is, ezeknek ugyanis a korábbiaknál jóval nagyobb a fertőzőképessége, mivel könnyebben kapcsolódnak a sejtjeinkhez, és ott ráadásul nagyobb számban is képződnek.

„Az, hogy melyik szervet támadja meg, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott” – mondta a virológus.

Nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást

Sokakban felmerül, hogy vajon az eddig kifejlesztett vakcinák a mutáns vírusok ellen is hatékonyak-e.

„A brit mutáns ellen eddig minden oltóanyag jól vizsgázott, és mivel Magyarországon csak ez van jelen, nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást. Ráadásul bármilyen új variáns születik, nekik azok ellen is lesz egyfajta védettségük, vagyis a vírus már nem lesz olyan pusztító, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy nagy berobbanás már nem lesz, de ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad, és idővel olyan lesz, mint az influenza. Újra és újra elterjedhet, de már nem okoz majd olyan súlyos, halálos tüneteket” – fejtette ki a szakember.

4 koronavírust mindannyian hordozunk

Igaz, ijesztően hangzik a gondolat, hogy a koronavírust nem hagyhatjuk végképp a hátunk mögött, de mint kiderült, eddig sem léteztünk nélküle, ugyanis a korábbi variánsokat már évszázadok óta hordozzuk magunkban.

„Az emberi szervezetben négy különböző koronavírus is jelen van, más vírusok mellett ezek is okozzák ősztől tavaszig a különböző légúti fertőzéseket, amit úgy hívunk, hogy nátha. Ezek évtizedek, vagy akár évszázadok óta is velünk lehetnek, csak ennyi idő elteltével már megszelídültek, és mi is hozzájuk szoktunk. Kétségkívül ez vár az új koronavírusra is” – tette hozzá Rusvai.

Hatékonysági kisokos

Világviszonylatban a brit, a dél-afrikai, és a brazil mutáns okozza a legnagyobb problémát. Most összeszedtük, hogy ellenük milyen hatékonysággal bírnak azok a vakcinák, amelyek eddig itthon engedélyt kaptak.

Pfizer/BioNTech és Moderna (95 %)

 • ugyanolyan hatékony a brit mutáns ellen is
 • a dél-afrikai ellen 5-10 százalékos a hatékonyságcsökkenés lehetséges, de míg így is biztonsággal használható
 • brazil esetében körülbelül 5 százalékot csökkent a hatékonysága, de még így is hibahatáron belüli

AstraZeneca (90%)

 • ugyanolyan hatékony a brit mutáns ellen is
 • a dél-afrikai ellen csak minimális a hatékonysága, így a használatát Dél-Afrikában időlegesen fel is függesztették. Ez részben azért is van így, mert Afrikában az emberek között gyakoribb a védettség az AstraZeneca hordozóvírusa, a csimpánz adenovírus ellen.
 • brazil mutáns vírus ellen hibahatáron belüli a hatékonyságcsökkenés

Szputnyik V (91%)

 • ugyanolyan hatékony a brit mutáns ellen is
 • minimális csökkenést tapasztaltak a brazil mutáns ellen, de még így is alkalmazzák Brazíliában
 • Dél-afrikai mutánssal fertőzött országban nem használták, klinikai tapasztalat nincs.

Sinopharm vakcina (79 %)

 • A laboratóriumi vizsgálatok szerint minden mutáns ellen tartja a gyártó által jelzett 79%-os hatékonyságát, de a dél-afrikai és brazil mutánssal fertőzött országokban nem végeztek klinikai teszteket a lakosság körében, így ilyen téren „élesben” még nem vizsgázott.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?