INSIDER

Nálunk is leszámolnak az egyszer használatos műanyag eszközökkel

Hamarosan eltûnhetnek Magyarországon is a mûanyag zacskók és az egyszer használatos mûanyag eszközök, mint a poharak, szívószálak, evőeszközök. 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelentős szigorításokat tervez. Az Európai Parlament szerdán rábólintott a mûanyagok számûzésére - de nálunk már sok cég megkezdte az átállást
  • Szerző: Ripost

Mivel minden percben egy teherautónyi szemét kerül a világ óceánjaiba, nem kérdés, hogy tenni kell valamit. 

Minket is érint a probléma, hiszen a hazai vizeink is tele vannak mikroműanyaggal. Környezetvédők itthon a Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét. Ráadásul egy friss kutatás kimutatta: az emberi széklet is teli van mikroműanyaggal, így aki műanyag palackból iszik, műanyag csomagolást használ, átmegy rajta minden – de azt még nem tudni, ez mekkora kárt okoz bennünk…

 

A nagyobb szatyrok 38 forinttal drágulnak

Így hamarosan újra cekkerrel és fonott kosárral mehetünk a piacra a boltba. Annál is inkább, mert a műanyag zacskók ára – amíg még lehet kapni – januártól tovább nő.          

Januártól a kis méretű, nagyon könnyű műanyag zacskók után 5 forinttal kell többet fizetnünk darabonként, a nagyobb, jellemzően csíkos vagy színes szalagfüles zacskókért 20 forinttal. A bevásárló műanyag szatyrok ára 38 forinttal emelkedik.

A műanyag pohár termékdíja is nőni fog, a mai 57 forintos kilónkénti ár 1900 forintra. A műanyag villákra, kanalakra is ez az 1900 forint/kilós díj vonatkozik januártól. Azt nehéz kiszámolni, hogy mennyi ez poharanként, és mennyit hárítanak át a vevőkre a cégek, de annyi biztos: a vállalatoknak, éttermeknek egyre kevésbé éri meg ilyen termékeket forgalmazni.

 

A Lidl száműzi a műanyag zacskókat

A Lidl nemrég jelentette be, hogy teljesen leszámolnak a műanyaggal. A diszkontlánc még az idén száműzi a gyümölcsök és a zöldségek csomagolásainál a műanyagot, jövőre a húsáruknál is. A Lidl 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag felhasználását. 169 áruházában 2019 végéig megszünteti az egyszer használatos műanyag termékek, mint a szívószálak, az eldobható műanyag poharak, műanyag tányérok és evőeszközök, valamint a műanyag fültisztító pálcikák értékesítését.

A Tesco 2019 végére vállalta, hogy megszabadul az egyszer használatos műanyag csomagolásoktól. Angliában – de hamarosan várhatóan nálunk is meglépik.  Úgy tudjuk, hogy az áruházlánc be akarja gyűjteni és újra felhasználni a műanyagot, de kormányzati támogatást vár ennek a bevezetéséhez.

 

Van, ahol épp most tettek ki műanyag kesztyűket

A %% felfigyelt arra, hogy az Aldiban egyszer használatos, nylon kesztyűket helyeztek ki a pékáru részlegen. Kiderült: a higiénia és a környezettudatosság áll egymással szemben.

„Dolgozunk olyan megoldáson, amely egyszerre környezetbarát és az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maximálisan figyelembe veszi" – tudtuk meg az Aldi Magyarország sajtóosztályától.

 

IKEA, McDonald’s: lépnek a multik

Az IKEA bejelentette: 2020 végéig minden egyszer használatos műanyagot száműz azért, hogy 2030-ra működését teljesen körkörössé tegye.

A McDonald's  a műanyag szívószálak után a műanyag pohárfedelektől is megválik. A briteknél vezetik ki először az eldobható szívószálakat, tervek szerint jövő márciusig teljesen leváltják papírból készülővel, és ugyanezt tervezik a poharak műanyagfedeleivel is.

 

Pénteken vászontáska-nap lesz a plázában

A budapesti Duna Pláza is beszáll a környezetvédelembe, sőt ma egy „főpróbát” is tartanak. A vásárlókat színes programok várják, melyek központi eleme a környezettudatos életmód. A bevásárlóközpont üzletei ma, egyetlen napra száműzik a műanyag szatyrokat és helyettük vászontáskákba csomagolják a megvásárolt termékeket.

 

 

A cigi a második legnagyobb műanyagszennyező a zacskók után

Meglepő módon nem a műanyag palackok állnak az élen, ha a szennyezést nézzük: még a cigaretta is megelőzi, nemcsak a műanyag zacskók. A műanyag alapú cigarettaszűrők le nem bomló műanyagot is tartalmaznak, így a szívószálnál is nagyobb károkat okoznak. A kutatók több csikk-, mint szívószál maradványt találtak elpusztult állatokban. Évente 5,5 billió ( 5,5 ezer milliárd) cigarettát gyártanak a világon, ezeknek nagyon kevés része készül filter nélkül.

 

Mit tilt be Európa?

Betiltják a szívószálakat, eldobható tányérokat, evőeszközöket, kávés keverő kanalat, fülpiszkálót. Lényegében minden olyat, ami kiváltható valami környezetbarátabb megoldással. 2025-ig 90 százalékosra növelnék az újrahasznosítható műanyagflakonok arányát. A műanyag poharak számát 2025-ig negyedével csökkentené az Európai Parlament. 2030-ig a műanyag cigiszűrők számát 80 százalékkal csökkentené az EU.

A szabályozást még a májusi EU parlamenti választások előtt fixálnák a tagországok vezetőivel, így 2021-ben léphetnének életbe a tiltások.

A Zöldek frakciója betiltotta volna a lufikat is, de ezt elvetették a képviselők, mondván, hogy hagyjuk a gyerekeket játszani.

 

 

Ûzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből!

A szelektív hulladékok összegyűjtése a háztartásoknak nem jelent nagy fáradtságot, ám rengeteget tehet azért, hogy ne fulladjunk bele a műanyagokba. Néhány hónapja a Földművelésügyi Minisztérium egy mosonmagyaróvári iskolában rendezett egy környezetvédő programot, melynek mottója az „Ûzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből is!” volt. Az Ötkukás Játékok, amely 5 hulladékfajtára utal (papír, műanyag, fém, színes üveg, fehér üveg) a szelektív hulladékgyűjtés témakörével ismerteti meg a gyerekeket, a legfontosabb célja pedig, hogy kialakuljon bennük a környezettudatos szemléletmód.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?