INSIDER

Négy hónapja nem volt ennyi új fertőzött – Itt a járvány második hulláma?

Két és fél hónap után újra ezer fölé emelkedett az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, csütörtökön egyetlen nap alatt 91 új fertőzöttet regisztráltak. Mindez figyelmeztető jel lehet, hiszen a veszélyhelyzetet június 18-án, két nappal azután vonták vissza, hogy 1000 alá esett az aktív fertőzöttek száma.
  • Szerző: Ripost

„Amennyiben az aktív fertőzések száma meghaladná az 1000-1500-at, az egyértelműen a második hullámot jelentené” – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter július végén. Csütörtökön az aktív fertőzöttek száma már elérte az 1008-at. Vagyis egy hónap alatt kétszeresére nőtt a koronavírus-betegek száma Magyarországon. Ebben a szakértők szerint nagy szerepet játszottak a külföldi nyaralások.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Csak csütörtökön 91 új fertőzöttet regisztráltak. Korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa azt nyilatkozta, Magyarországon egyelőre alacsony a napi esetszám, de ha száz fölé emelkedik, akkor szükség lehet a járványügyi szabályok szigorítására.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában mindenkit arra kért, hogy déli irányba ne tervezzen utazást szeptember 1-je után. Hangsúlyozta: fel kell lépni a vírus behurcolása ellen. Felidézte: nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert, szigorításokra van szükség. „Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – jelentette ki.

Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

A Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla két hete arról beszélt, hogy augusztus 3. és 9. között minden nap meghaladta az 1-et az R szám, azaz a reprodukciós ráta, ami azt mutatja, hogy egy beteg hány további embert fertőz meg. „Ha ez tartósan így marad, akkor itt van a második hullám” – közölte a professzor az M1-en.

Nos, minden jel arra mutat, hogy ez az idő elérkezett: itt van a második hullám.

Precízen összehangolt gyakorlatot tartott a Járványügyi Bevetési Egység az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelőben csütörtök délelőtt. A bemutató során azt szimulálták, hogy milyen óvintézkedések mellett kezelik a koronavírusos betegeket.

Több politikus is karanténba került

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs hatósági karanténban van, mert múlt hét szombaton egy olyan magánrendezvényen voltak, amelyen egy résztvevő koronavírus-tesztje pozitív lett. Varga Judit igazságügyi miniszter is jelezte, hogy kontaktusba került egy azóta igazoltan Covid-19 fertőzött személlyel, ezért házi karanténban folytatja a munkáját. Varga Judit és Gulyás Gergely első koronavírustesztje negatív lett.

Óvintézkedésekkel indul a tanév

Szeptember elsején megnyitnak az iskolák, ahol több óvintézkedés is életbe lép. Van, ahol az iskolanyitás előtt az intézmény előtt maszkban kell várakozniuk a diákoknak, másutt ebédidőben fertőtlenítik a tantermeket, és van olyan suli, ahol az udvarhasználathoz is órarendet állítanak össze, hogy a különböző osztályokba járó diákok ne keveredhessenek és be tudják tartani a 1,5-2 méteres távolságot.

Fotó: 123rf

Betegen ne menjünk közösségbe!

Alapszabály, mégis sokan félvállról veszik, és betegen is eljárnak dolgozni, vásárolni. Márpedig a koronavírus tömegben, zárt térben fertőz, a lappangási ideje pedig két hét is lehet.

Az Operatív Törzs nyomatékos kérése, hogy aki a koronavírus tüneteit észleli magán (láz, fáradtság, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, szaglás és ízérzékelés átmeneti hiánya), az maradjon otthon és telefonon hívja fel a háziorvosát.

Drámai a helyzet a környező országokban

  • Ukrajnában egyetlen nap alatt 1974 új beteget regisztráltak. Az ország szombattól egy hónapra lezárja határait, az augusztus végéig elrendelt országos karantén határidejét pedig meghosszabbították október 31-ig.
  • Csehországban szeptembertől kötelező az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.
  • Horvátországban rekordot döntött az új megbetegedések száma. Split-Dalmát megyében két hétre bezárták az edzőtermeket és minden zárt térben kötelezővé tették a maszkhasználatot.
  • Ausztriában a hét elején meghaladta a 3000-et az aktív fertőzöttek száma.
  • Romániában 500-nál is több koronavírus beteg került intenzív osztályra.
  • Bulgáriában újabb egy hónappal meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet.
  • Olaszországban bezárták a diszkókat és éjszakánként kötelező a maszkviselés a közterületeken.

Az idősotthonokban elhunyt betegek harmada a Pesti úton lakott

Az elhunyt koronavírus-betegek negyede, 142 személy idősotthon lakója volt. A legfertőzöttebb hely a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak koronavírus-fertőzést. Az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít ezekre az intézményekre.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?